Пипнаха група, ощетила държавата с 2 милиона

Неутрализирана е престъпна група, ощетила държавата с над 2 милиона лева. В спецоперацията са участвали разследващи полицаи, служители на "Икономическа полиция" към ГД “Криминална полиция”, ОДП - Пловдив и НАП, под ръководството на Специализираната прокуратура.
В хода на акцията са установени членове на организирана престъпна група, наблюдавани от няколко месеца. В периода от 1 юни 2011 г. до  март 2012 г., при деклариране на нереални сделки с ваучери, месо, цигари и услуги групата е избягнала установяване и плащане на ДДС в особено големи размери. Предполагаемата щета по данни на НАП е за около 2,2 млн. лв.
В хода на разследването са проверени 16 адреса, 13 – в София и 3 в Пловдив. В условията на неотложност са извършени претърсвания на още 4 имота и  моторно превозно средство в столицата, и на още едно място в Пловдив. Иззети са множество документи, мобилни телефони, кореспонденция от електронна поща, компютри, флаш-памети, пари, електронни подписи, печати, касови апарати, оптични носители и други веществени доказателства, които имат отношение към предмета на разследване.
Установена е схемата - групата е създала организация за осчетоводяване на търговски дружества с профил на така наречените "липсващи търговци", контролиращи паричните потоци, с цел създаване на илюзия за реални сделки. Тези фирми-бушони са без офиси, без кадрова и ресурсна обезпеченост, без назначен персонал, транспортни средства и дълготрайни материални активи. Някои от установените дружества фиктивно наели складови помещения, като на адресите им за седалище и кореспонденция органите на приходната администрация не намерили управителите им, нито техни представители или пълномощници. Собствениците и управителите на фирмите са хора с нисък социален статус и нямат необходимата подготовка за управление и извършване на търговска дейност.

Участниците в схемата създавали  документи с невярно съдържание от името на едно реално дружество за неутрализиране на дължимия ДДС чрез последващи "продажби по документи" на фирмите-бушони на стоки, декларирани от вътреобщностни придобивания от различни страни членки на Европейския съюз – Холандия, Гърция, Полша, Испания, Германия и Великобритания. Същото дружество имало реални покупки на цигари, ваучери и услуги, но голяма част от продажбите му се извършвали без документи и само фиктивно декларирани продажби към фирмите-бушони.
От друга страна, втората група фирми – ползватели получават стока или услуги, но реално използват в счетоводството си фактури с невярно съдържание, издадени от липсващите търговци, като по този начин се укриват и не се внасят данъчни задължения по Закона за ДДС.


За срок до 24 часа са задържани четирима души - Л.М. /36 г./, В.А. /44 г./, К.Х. /42 г./, А.Х. /35 г./. Трима от тях са криминално проявени.
Повдигнати са обвинения на трима – Л.М., В.А. и К.Х., като им е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.321 вр. чл.255 от НК. Работата по разследването продължава.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини