Ще чистя, няма да чистя, ще чистя, няма да чистя...

Само тях ли ще видим в събота с метла в ръка? Предстои да видим.

Асеновград се включва в инициативата "Да изчистим България за един ден". Денят на почистването е 12 май, събота. Началото ще е в 9 часа. Екоакцията ще обхване централните градски части, пред домовете, междублоковите пространства във всички квартали, ул. "Миньор" и Индустриалната зона /от Кооперативен до животински пазар/. Освен в населените места се предвижда почистване и на замърсени терени извън тях – коритото на Чая, канали, поляни, ливади. Общината ще осигури ръкавици и чували за смет, както и извозване на събраните отпадъци. В стая 414 на администрацията вече се раздават чували и ръкавици. В деня на почистването пункт за раздаване на същите материали ще има на Кооперативния пазар.

От общината отново призовават повече граждани да се включат в инициативата, но подчертават, че участието в нея е на абсолютно доброволен принцип. Междувременно догато тече подготовка и разгласа на съботника, във Фейсбук се заформи дискусия по темата. Част от пишещите са на мнение, че чистенето на града е изцяло задължение на местната управа, тъй като чрез данъците си гражданите са й делегирали тази функция. Други застъпват позицията, че за чистотата на природата сме отговорни всички до един, а подобни инициативи показвали "нивото ни на обединение като нация". И двете страни обаче са съгласни с едно. А то е, че, за да не се стига до непрекъснати спорове "за" и "против" подобни мероприятия, най-добре е просто да не се мърси.

При предишното почистване - това по повод Великден, апелът на общината за по-голяма гражданско участие, не постигна кой знае какво. Имаше, разбира се, асеновградчани, които се включиха, но голямата част предпочете да не се "хаби" с метли и лопати. Дали и в събота ще се случи същото ще разберем съвсем скоро. Всъщност вече има някакви индикации, тъй като общинари споделят, че съдейки от обажданията на обявените за целта телефони, интерес към акцията този път определено съществува.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини