Танцът на дервишите събра Ахмед Доган и Касим Дал

Преди броени часове зала 2 на Националния дворец на културата не можа да побере стотиците желаещи да видят на живо “Танцът на дервишите”. За първи път в България истински дервиши, а не танцьори представиха своя танц-медитация. Гостуването име бе по покана на Сдружението на турските студенти у нас, което наброява над 5000 човека. Целта е да се популяризира “различното” лице на съседна Турция.

За първи път бяха показани предпремиерно и откъси от най-новия филм на режисьора Стилиян Иванов “Мистиците на изтока”, чиято реализация тече вече втора година. Пред многобройните зрители режисьорът обяви, че премиерата на филма ще бъде на 17 декември, когато последователите на Мевляна от цял свят, наречени “дервиши”, се събират в град Коня, Турция, за да празнуват смъртта на своя Учител. Учителят се казва Руми. Роден в Персия, но живял и творил в Коня. Освен философски съчинения, Руми ни е оставил стотици прекрасни стихове. В творчеството си той съчетава източния мистицизъм с исляма. Именно негово е желанието да се “празнува” смъртта, защото това е сватбата на всеки човек с Вечността.

Екипът на ТВ Арт и Додофилм е първият български и един от малкото в света, допуснати до меката на дервишите – Коня, по време на “големият празник”. Документалната лента ще разкаже не само за духовните послания на Мевляна, но и ще пресъздаде с игрални и анимационни сцени най-известните притчи на суфизма и поезията на Руми. “Пропускът” за вълшебния свят на дервишите е издаден от Турското министерство на културата и туризма.

Сред първите видели мистичният танц на дервишите и кадрите от филмовата лента бяха много депутати от българския и турския парламент, представители на посолства, университетски преподаватели, а Ахмед Доган и Касим Дал деляха общ ред.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини