Поръчителят на осуетеното убийството остава в ареста

Хаки Битики, който преди дни беше задържан като поръчител на убийството на бизнесмена Божин Божинов остава в ареста.

Срещу него са повдигнати обвинения за тежко умишлено престъпление - по член 339 от НК - за незаконно притежаване на оръжие и по член 117 от НК за подбудителство към приготовление за убийство.

Решението за налагането на най-тежката мярка за неотклонение районните съдии взеха на заседание при закрити врата. Според съда налице са всички предпоставки за налагане на тази мярка.

Съществува реална опасност той да се укрие, като тази опасност се обоснова от свидетелските показания на жена, която твърди, че когато Битики е в България той живее при нея, а не на адреса на законната му съпруга - българка.

Освен това, ако излезе от ареста той може да извърши ново престъпление, тъй като е имало добре организирана предварително замислена схема за покушението на Божинов.

Самият Битики , който е гражданин на Косово и Сърбия, се е снабдил с всички технически средства, необходими за извършването му. На ливанеца, който трябвало да изпълни поръчката той предал пистолет, снимки на мишената, както и точна схема на неговото местоживеене и начин на придвижване.

В случай, че успешно изпълнел поръчката, ливанецът трябвало да получи 30 хиляди лева. Не е ясно обаче откъде Батики е разполагал с такава сума, макар и твърде скромна за подготвяното убийството, тъй като сърбинът, по думите му, изкарвал прехраната си като обущар.

Според данните „договорката" между него и ливанеца станала на 7 май. При ареста на Хаки Битики не е открит паспорт, но при последвал обиск е намерен друг паспорт с други имена. Самоличността на обвиняемия е установена от БДС и чрез дактилоскопия.

Битики е излежавал и седемгодишна присъда за наркотици.

Решението на Районния съд може да бъде обжалвано на втора инстанция като заседанието е насрочено за 29 май в Софийски градски съд.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини