Предстои актуализиране на Интернет

Тази седмица в Интернет ще бъде извършена извънредно важна актуализация и ако всичко мине добре потребителите дори няма да усетят, предаде БГНЕС.

Промяната е предвидена за сряда 00,01 ч. по Гринуич и ще даде възможност броят на IP номерата – уникални адреси в Мрежата - да бъде увеличен, за да достигне хиляди милиони срещу едва 4 милиарда на разположение сега.

За пристрастените към информатиката операцията е известна под името "стартиране на световен Ipv6", при което Интернет операторите ще преминат за постоянно към тази нова система, изоставяйки предишната, известна като "Ipv4". Новите норми се въвеждат, тъй като броят на IP адресите е изчерпан.

За пълния преход ще са нужни няколко години и старите апарати и мрежи "Ipv4" би трябвало да продължат да функционират както обикновено.

Повечето потребители не би трябвало нищо да усетят, смята Лио Вегода от Интернет корпорацията за домейни (ICANN), която управлява системата на Интернет адресите.

Протоколът IPv4 не гарантира повече достатъчно IP адреси, така че всеки апарат да има свой. Това означава, че потребителите трябва да делят един и същ адрес с риск работата им на компютрите или на преносимите апарати да се забави значително.

Някои потребители може би ще трябва да си вземат нови модеми или рутeри за компютрите си, но повечето Интернет доставчици вече са подготвени за прехода.

Големите Интернет компании като Гугъл и Фейсбук и доставчиците на оборудване както Сиско насърчават фирмите и частните лица да извършат прехода, като изтъкват, че това ще направи комуникацията между домашни и бизнес потребители по-ефикасна.

Сегашната мрежа, функционираща на системата Ipv4 още дълго няма да е остаряла. Но ако един потребител работи с други, които вече са на системата Ipv6, по-добре е преходът да се извърши възможно най-скоро, съветват специалистите.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини