Пешеходните пътеки в Асеновград.....по подразбиране

Пешеходна пътека? Липсва. Кара се по подразбиране, че е имало преди, значи сигурно би трявало и сега да има. Но няма. Кръговото на път към Пазара.

Безопасни ли са местата за пресичане на улиците в Асеновград, така наречените пешеходни пътеки? Не, не са, ако съдим по полицейския бюлетин, в който ако не през ден, то поне веднъж на седмица-две пешеходец бива блъснат от автомобил точно, докато пресича по зебра. Преди това обаче май първо трябва да попитаме дали изобщо има пешеходни пътеки в Асеновград. Разхождайки се, ей така, небрежно по улиците няма как да не ни се натрапи на очи, че често те просто липсват. Асеновградчани си ги знаят, разбира се, действа се на принципа по подразбиране - пътека няма, но хората си минават, защото знаят, че е имало, шофьорите и те. Но не всички, както казахме. И резултатът от това, за съжаление, понякога е поредната новина в полицйската сводка за пешеходец с потрошени кости. Най-очеваден е примерът с  пътеките край кръговите кръстовища и на моста на Пазара. Там пада едно сериозно "издирване" на раираните отсечки с присвити очи и силно концентриран поглед. Особено за тези, които не са от Асеновград, дошли на гости или по работа, и особено в пазарния четвъртък. На тях какво да кажем? Или "да си го мислят" те? Какво толкова може да им се случи? Ами нищо, най-много да ги блъсне кола, заради "невежеството" им по отношение на асеновградските пешеходни пътеки, пък и ето ти поредната информация в бюлетина на МВР.

През април от общината информираха, че към онзи момент в ход е кърпене на дупки по улиците, като веднага след това ще започне полагането на хоризонтална маркировка. Разясненията, дадени пред журналистите, бяха, че тя е по изцяло нова технология, с трайност 2 г. Пешеходните пътеки в града трябваше да са забележими отдалеч, както и по тъмно, тъй като цветовете им - бяло, синьо и червено, са светлоотразителни. Заявено беше, че след като се "нашарят" най-наложителните зони като тези около училища, градини, обществени сгради и кръстовища, ще се мине и по не толкова централните улици. До момента обаче - 3 месеца след обещаното, такава маркировка може да бъде видяна преди всичко край споменатите наложителни зони.

Средствата, предвидени в бюджета, за "шаренето" на пътеки и друга хоризонтална маркировка, са 10 000 лв.

К.Нешева

Възрастният човек току-що е минал през "невидима" пешеходна пътека. Няма я, но той си знае къде е. Кръговото на Автогарата.
Налична, но трудно забележима маркировка тип "избеляла зебра". Бул. "България", където и без друго от спрелите край тротоарите коли не се вижда идва ли МПС, не идва ли.
Маркировка тип "полу съм зебра - полу съм черен кон". Една от "наложителните" зони - кръгово.
Една хубава и забележима пешеходна пътека. Има ги няколко, предимно по големите централни улици и пред институциите. В случая пред Районния съд.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини