Amazon ще конкурира iPhone със собствен смартфон

Amazon разработва свой собствен смартфон, с който планира да конкурира iPhone на Apple. Според източници на информационна агенция Bloomberg, пожелали анонимност, мобилното устройство се разработва с помощта на хардуерния гигант Foxconn Internetional Holdings. Интересното в случая е, че китайската компания асемблира и апаратите на Apple. Смартфонът на Amazon ще съперничи и с предложенията, работещи с платформата Android на Google.

Дрю Херднър, говорител на Amazon, е отказал официален коментар по темата.

Очаква се новото устройство да продължи традицията на компанията и да се продава на ниска цена. По всяка вероятност смартфонът ще е по-евтин от повечето подобни предложения в сегмента. Според Bloomberg в момента Amazon усилено придобива патенти за безжични технологии, за да се защити от евентуални бъдещи обвинения за нарушени права във връзка с новото устройство. Само за тази година делата за интелектуална собственост, които води компанията,до момента са пет . През 2011 г. интернет-гигантът е участвал в над 20 подобни съдебни спора.

Това е причината Amazon отдавна да проявява интерес към придобиването на компании, които притежават различни технологични патенти. Пример за това беше фирмата InterDigital Inc., която обаче впоследствие попадна в ръцете на микропроцесорния гигант Intel.

Това не е първият път, когато се появява неофициална информация, че Amazon се готви да пусне свой умен телефон. Още през ноември 2011 г. анализаторът на Citigroup Марк Маханей обяви, че компанията за онлайн търговия планира добавянето на смартфон към продуктовата си гама.

Повечето наблюдатели на технологичния сектор са на мнение, че подобна стъпка би била напълно естествено развитие на хардуерната стратегия на Amazon. Евентуалното пускане на смартфон ще позволи на компанията да генерира по-големи печалби от цифрово съдържание – музика, филми и книги.

Това не е и първият опит на Amazon да се конкурира с Apple. Mиналата година компанията навлезе в сегмента на таблетите със своя Kindle Fire. Анализаторите определят устройството като единствената по-реална заплаха за продажбите на iPad. Очаква се тази година дебют да направи и Kindle Fire 2 и с това конкуренцията между Amazon и Apple да стане още по-сериозна.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини