Пшеницата ни по-малко, по-скъпа и по-качествена

Пшеницата в Добричко поскъпна до 400-420 лева за тон в разгара на жътвената кампания, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов за БТА. По думите му достигнатото ценово равнище е сред най-високите по време на прибиране на реколтата през последните години. Зърното се търгуваше през юли миналата година по 320 лева за тон, припомнят от браншовата организация.

Жендов коментира, че поскъпването вероятно може да се свърже с по-лошите прогнози за зърнената реколта в страни от Черноморския басейн.

В Добричкия регион добивите тази година са с около 20 на сто по-ниски от миналата стопанска година, но качеството на зърното е много по-добро.

Близо 43 на сто от масивите с пшеница в Добричкия регион вече са ожънати, според данни на областната земеделска служба. Средният добив в най-големия зърнопроизводителен район на страната засега достига 454 килограма. Прибраната реколта в региона надхвърля 215 000 тона.

Преди няколко дни министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви, че през февруари прогнозите за добива на пшеница в страната са били много лоши, но те са опровергани - вместо два милиона тона зърно се очаква да бъдат получени 4,1 милиона тона.

Тазгодишната зърнена реколта е най-добрата от 20 години като качество на пшеницата и ечемика, а като количество е равна на миналогодишната, каза още Найденов. Лабораторно доказаното съдържание на глутен от 25-30 единици по думите на Найденов е отлична предпоставка за качествен хляб. Това означава, че в хляба през тази година няма да има изкуствени примеси и добавки, които се слагаха досега заради лошото качество на добитата в предишните години пшеница, каза министър Найденов.

Зърнопроизводителите от Добричко потвърдиха съдържанието на глутен между 25-30 единици. Председателят на браншовата им организация поясни, че обичайно този основен показател, който определя качеството на хляба, достига 20-23 единици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини