Почина Сали Райд, първата жена-астронавт на САЩ

Сали Райд на борда на Чалънджър, 1983 г.

Сали Райд, първата американка, полетяла в космоса, почина вчера след 17-месечна борба с рак на панкреаса, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на нейната компания "Сали Райд сайънс" от Сан Диего.

61-годишната Райд, която е физик по професия, излетя на борда на космическата совалка "Чалънджър" на 18 юни 1983 г. По време на шестдневния полет в орбита бяха изведени два сателита.

Година по-късно тя полетя на втората си мисия с "Чалънджър". Общо в космоса тя прекара над 343 часа. Райд стана третата жена в света, победила земното притегляне - преди нея в космоса летяха съветските космонавти Валентина Терешкова и Светлана Савицкая, припомня ИТАР-ТАСС.

"Историческият полет на Сали в космоса заплени въображението на нацията и я превърна в име, за което всички говорят," заяви "Сали Райд сайънс" в декларация. "Сали Райд разрушаваше преградите с елегантност и професионализъм - и буквално промени лицето на американската космическа програма," заяви администраторът на НАСА Чарлз Болдън.

Райд се присъедини към американската космическа агенция през 1978 г. като член на първия клас кандидат-астронавти, включващ жени. След като напусна НАСА през 1989 г., тя стана професор в Калифорнийския университет и насърчаваше младите жени да се отдадат на кариера в науката чрез компанията си "Сали Райд сайънс".

Сали Райд влезе в комисиите, които разследваха трагичните злополуки със совалките "Чалънджър" и "Колумбия" и помогна за определяне на новия курс на космическата програма на НАСА при преразглеждането на плановете за пилотирани полети през 2009 г. Тя стана известна и като автор серия книги за космоса за деца.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини