Общината разтурва калимерата със строителя на Пешеходния мост

Община Асеновград най-вероятно ще разтрогне договора с фирмата, която трябваше да изгради новия Пешеходен мост, стана ясно тези дни. Причината е огромното протакане във времето на все още недовършения обект.

Мостът от месеци е сред най-обсъжданите от асеновградчани теми по градинки, форуми и социални мрежи. Миналия август той бе съборен и избраната за изпълнител фирма "Пътстрой – Стара Загора" даде гаранция, че ще приключи с изграждането на новото съоръжение в рамките на месец и половина. Средствата, отпуснати от Комисията по бедствия и аварии, бяха 400 000 лв. При проведената процедура за изпълнител цената бе смъкната до около 200 000 лв. Обещаният месец обаче мина и замина, а мостът продължаваше да стои незавършен и неугледен, при все, че хората така или иначе започнаха да го ползват.

Заради неблагоприятните зимни условия, обектът бе временно замразен, но след подобряването на времето общината реши, че няма повече причини да изчаква добра воля и отговорност от отсрещната страна. През април т.г. кметството изпрати предупредително писмо до управителя Сашо Желязков, с което му бе поставен ултиматум да приключи обекта в най-кратки срокове. В противен случай можем да прекратим договора, предупреди още тогава зам.-кметът Манол Генов. Впрочем към това време заралиийския пишман-строител вече имаше един прекратен от общината договор, заради несправяне с ремонта на ул. "Тракия". Може би и заради това развръзката по отношение на моста не бе толкова неочаквана. По-скоро бе въпрос на време, коментират запознати.

Сега екипът на кмета Емил Караиванов и юристи търсят начини да прекратят договора с "Пътстрой". Управителят Желязков упорито не отговаря на телефонните повиквания от страна на община Асеновград. Междувременно се разбра, че фирмата е със запорирани сметки.

Към днешна дата Пешеходният мост е с неположена 60 кв.м тротоарна настилка. За щастие поне парапетите ще са налице в близките няколко дни, тъй като поставянето им е добавено по друга линия. Парапетите не фигурират в първоначалния проект, съответно и не са включени в договора с "Пътстрой".  

Пешеходният мост е най-старият от общо петте моста над Чая в чертите на Асеновград. Опасното и предаварийното състояние на съоръжението бе доказано от екпертиза още през 2008 г.

К..Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини