Кожата на лицето: Най-популярните заблуди

Измиването, почистването и овлажняването на кожата на лицето (а и не само на нея) са елементарни процедури, които, ако правим всеки ден, ще запазим значително по-дълго еластичността и здравината на кожата си. Но грижейки се за нея, ние често допускаме редица грешки, които имат обратен на желания ефект.

Заблуда №1: Използването на тоалетно мляко и тоник за лице не е достатъчно.

Мнозина вярват, че за пълноценното почистване на лицето трябва да се използва скраб или пилинг маски.

Пилинг маските несъмнено способстват за най-доброто почистване на кожата, но тяхната всекидневна употреба може да бъде опасна. Механизмът на тяхното въздействие е основан на отстраняването на мъртвите клетки кожа, а честото повтаряне на процедурите може да доведе до раздразване на кожата.

Скрабът и пилинг маските трябва да се използват не по-често от два пъти в седмицата и е най-добре да се избират такива видове, които не съдържат груби абразивни частици и са предназначени за чувствителна кожа.

Заблуда №2: Задължително върху лицето трябва да нанася нощен крем.

Прилагането на такъв крем изобщо не е задължително, особено за жените с мазна кожа, тъй като тези кремове са по-тежки от дневните и много малко от тях са подходящи само за мазната кожа. Ако чувствате необходимост от употреба на нощен крем и имате мазна или комбинирана кожа, най-добре е да се възползвате от дневния крем, който трябва да съдържа витамини А и С – те притежават способността да възстановяват кожата, а също така и компоненти, които изглаждат бръчките.

Заблуда №3: Независимо от типа кожа трябва да се използва овлажняващ крем.

И това не е така. Ако чувствате, че вашата кожа е добре овлажнена, използването на такъв крем не е задължително. Все още остава спорно мнението за това дали липсата на овлажняващ крем ще доведе до по-ранната поява на бръчки.

Заблуда №4: Кремът за очи трябва да се използва колкото се може по-рано с цел профилактика на бръчките.
 най-добре е той да бъде използван слез 30-годишна възраст. При това той трябва да бъде не само овлажняващ, но и да съдържа активни компоненти за борба с бръчките, торбичките под очите и пигментните петна.

Заблуда №5: В края на деня лицето трябва да се измие първо с пяна или гел, а след това да се почисти с тоник.

Пяната или гелът добре почистват кожата от грима и мръсотията. Затова, ако добавите и тоник, рискувате да изсушите кожата на лицето си. Но ако не можете без тоник, избирайте такива видове, които не съдържат спирт.

Заблуда №6: Усещането за стегнатост след употребата на пяна или гел означава, че кожата е добре почистена.

Не е така. Ако усещате кожата си стегната, това означава, че тя се нуждае от естествени масла, които ще я овлажнят и ще й помогнат в борбата с появата на обриви и пъпки.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини