Майстори фалшификатори правели всичко - от лични карти до дипломи

Задържани са двама, образувано е досъдебно производство. Служителите на отдел „БОП”- София работили по информация за мъж, който изготвял неистински официални документи.

След като установили самоличността му – Д.Й. /50г./, регистриран в полицията за аналогични престъпления и за унищожаване на чужда собственост и вече осъждан, разследващите изяснили и ролята му в престъпната схема. Той набирал клиенти и осигурявал поръчки за изготвянето на неистински официални документи.

Палитрата от фалшификатите била от лични карти, паспорти и свидетелства за МПС до дипломи за завършено образование и удостоверения за професионална квалификация.

В хода на оперативните действия антимафиотите влезли и в следите на „професионалиста“ – А.А. /39г./, който всъщност изпълнявал поръчките.

Операцията е реализирана след постъпила допълнителна информация, че Д.Й. ще посети А.А., за да получи вече готови фалшификати. Така в момент на предаване на неистинско свидетелство за управление на МПС двамата са задържани, а домовете и колите им - претърсвени.При това били намерени и иззети 2 принтера, ламинатори, преса, фолио с различен формат, 76 печата на различни институции, голям брой лични карти и свидетелства за управление на МПС - ползвани като бланки за изготвянето на неистински документи. Част от тези документи вече били подготвени - със заличени снимки и лични данни, с т.нар. „бели пластики”. Открити са 3 флаш-памети, съдържащи предпечатна подготовка за изготвянето на дипломи, преносим компютър с файлове с номера на банкови сметки и ПИН-кодове от различни държави.

 
По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.308, ал.2 от НК. Материалите по делото са докладвани на СРП за съгласуване и повдигане на обвинения на двамата задържани.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини