100 бона за пешеходни пътеки в памет на загиналите на пътя деца, боядисват и в Асеновград

Снимка: Фондация "Безопасни улици от Валя"

След като вече се знае, че община Асеновград ще се бръкне с около 60 000 лв., за да бъде подновена най-сетне изчезналата от месеци пътна маркировка по улици и кръстовища, днес стана ясно, че станимаклии ще получат нещо като бонус по отношение безопасността на пешеходците.

От фондация "Безопасни улици за Валя" съобщиха, че вицепремиерът и МВР-министър Цветан Цветанов им е обещал 100 000 лева от Фонд "Безопасност на пътя" (в него се събират глобите на провинили се шофьори). От организацията са решили вместо да се превеждат парите по нейна сметка, с тях да бъдат изградени обезопасени пешеходни пътеки в някои градове. Изброени са общо девет, като единият от тях е Асеновград. След това ще се премине към областните центрове. Всички пътеки трябва да са готови за първият учебен ден, уточняват от "Безопасни улици за Валя".

"Зебрите" ще са в памет на всички загинали деца и ще бъдат направени на места, където до сега пешеходците не са имали възможност за безопасно пресичане. Ще бъдат обезопасени с вертикална сигнализация от двете страни на пешеходната пътека – пътни знаци Д17 – 3 типоразмер 2 клас фолио и  А18 – 3 типоразмер 2 клас фолио, със светофари тип "Бягащ пешеходец" и с изкуствени неравности за ограничаване на скоростта. Боята, която ще бъде използвана, ще е с високо качество и трайност.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини