Чип за 200 лв. сваля тока със 70 на сто

Чип сваля сметката за ток със 70 на сто. Поне така обещават тарикатите, които развиват доходоносен бизнес в Добрич за сметка на Енерго-Про (до скоро Е.ОН), научи „Монитор”. Тарифата им е 200 лева, а срещу тази сума електромерът отчита само 30% от консумираната енергия.

Новата шашма се предлага активно преди началото на зимния сезон. Най-атакувани с такива оферти са хората, живеещи в къщи, твърди пред „Монитор” източник, получил офертата. „Каза ми: даваш ми 200 лева, аз бърникам из електромера ти в 3 часа посред нощ, щото тогава няма кой да ме види, слагам ти чипчето и ти отчита само 30 процента от реалния ток”, обяснява тарикатът. В добавка се кълне, че само германска техника можела да докаже шашмата а енергото нямало такава.

На всяка улица в Добрич има поне по няколко домакинства, които масово крадат ток, установи проверка на „Монитор”. И то особено там, където електромерите все още не са на улицата, а са по домовете. На всичкото отгоре останалите съседи знаят кои са и ги посочват точно. „Тези отсреща и ония, другите, през три къщи, са прекарали кабели по таваните и през покрива са се вързали директно на стълба на улицата. Погледни що кабеляци има – то кабелни телевизии бол, интернет доставчици дал господ, не можеш разбра кой кабел закъде е. Ако нещо се накъса или даде накъсо, целият квартал ще изгори. Хората обаче зимата си ходят по потници и боси. Инкасатор не е стъпвал в къщите им. Като наближи време за отчитане на тока, лепват по едни големи табели с някакви цифри пред портите и това е”, гневно обяснява 45-годишна жена, пожелала анонимност.

На друга улица пък комшии сочат с пръст две къщи крадци. Едните купили камина – показно я разкарали из цялата улица, всички да я видят. Да, ама в двора им и в мазето им няма нито едно дръвце, нито пък парченце въглища. Другите пък разпространили по уличната партенка, че започват да се отопляват с нафта и уж купили няколко тона. Само дето всички знаят, че нямат нито една нафтова печка.

Магнит, стол и куче е най-масовият начин за източване на енергото.

Магнитът се лепва на електромера където трябва, под него е столът, който играе ролята на корпус за бързо реагиране, а кучето в двора е обучено да лае по особен начин при появата на инкасаторката. При възникване на такава ситуация песът се скъсва да лае, магнитът се сваля светкавично, а столът се прибира някъде. В края на юли съседка станала неволен свидетел на абсолютно неадекватна обстановка посред бял ден. Кучето било задрямало на сянка заради жегите, вратите и прозорците на къщата били разтворени, а всички печки и радиатори били включени и отоплявали. „Пооляхме се този месец, електромерът взе да отброява на минус, та затова включихме, да отчете нещо”, обяснила домакинята на изпадналата в потрес комшийка.

Една много малка част от „будалите”, както сами се определиха коректните ползватели на електричество, все пак подали жалби до Е.ОН в Добрич срещу крадците на ток и поискали проверки. Само дето такива не последвали. Източник от енергото обясни пред „Монитор”, че проверки не се правят, защото се изпълнява планирано изнасяне на електромерите на улиците. В момента на дневен ред бил един от големите жилищни квартали. А докато дойде ред на къщите, крадците ще точат ток на воля.

Източник: monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини