Отсъдиха Samsung да плати на Apple 1,05 милиарда долара

Съд в Сан Хосе, Калифорния, отсъди в полза на Епъл в делото със Самсунг, в което двата гиганта в света на новите технологии се съдят вече година, обвинявайки се взаимно в копиране и кражба на технологии и влагането им смартфони и таблети.

Съдът отхвърли исковете на Самсунг и постанови южнокорейската компания да изплати 1,05 милиарда долара компенсации на Епъл, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Епъл обвини Самсунг, че е копирал важни части за популярните си телефони айФон и за таблетите си айПад и поиска обезщетение от 2,5 милиарда долара.

Самсунг електроникс на свой ред обвини Епъл, че е използвал технология на Самсунг за своите айПад и айФон и поиска обезщетение от близо 400 милиона долара. Епъл и Самсунг заедно продават повече от половината от смартфоните в света.

Двете компании водят подобни дела във Великобритания, Германия и Австралия. Днешната присъда може да доведе до забрана на основни продукти на Самсунг на територията на САЩ и да затвърди лидерските позиции на компанията от Силициевата долина, посочва Ройтерс.

По-късно южнокорейската компания Самсунг съобщи, че ще обжалва решението на съда в САЩ, който постанови да бъдат изплатени над 1 милиард долара на Епъл заради нарушаване на патенти. Незабавно ще предприемем мерки за обжалване на решението на съда. Ако жалбата ни бъде отхвърлена, ще обжалваме пред по-горна инстанция, се казва в съобщение на южнокорейската фирма.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини