Над 100 събития в Нощта на музеите в Пловдив, през май е ред на Евронощта

100+ събития ще има през тазгодишната Нощ на музеите и галериите в Пловдив на 21 септември. Със специално продуцирани за събитието програми ще се представят над 50 музеи, галерии, ателиета, книжарници, концертни и театрални зали.
Вече осма година Пловдив упорито поддържа своята есенна Нощ на музеите и галериите за разлика от Българската и Европейската нощ, която се прави през май в над 3000 града.

Тази година програмата е разделена на три части – "Музеи и галерии", "Култура и клуб" и "Град и публични пространства" (вижте цялата програма и всякакви подробности на night.bg).

В "Музеи и галерии" участват 23 частни и регионални музея и галерии.

Регионалният археологически музей ще покаже праисторически артефакти от проучени селищни могили и култови комплекси край Долнослав и Мулдава, погребални дарове от проучени тракийски надгробни могили край Дуванлий и Чернозем, нумизматична колекция.

Повече за живота на бесарабските българи и запазените традиции има в изложбата "Дългото платно на живота" на Татяна и Кирил Дукови от Бесарабия, която е в Регионалния етнографски музей.


Проектът на Регионалния исторически музей "Нощ на ретро фотографията в музея" е действаща възстановка на старо фотоателие от началото на ХХ в. - действаща фотолаборатория и колекция от стари фотоапарати.

В галерия "Аспект" е изложбата "Интериор – екстериор", в която различни поколения художници са свързани със съвременния възглед за формата, цвета, фактурата и материала в живописта.

Експозицията "Звезди във Венеция",която е на обиколка из седем български града, представя 88 портретни фотографии на знаменити личности: София Лорен, Клаудия Кардинале, Шон Конъри, Пол Нюман, Хъмфри Богарт, Лорън Бакол, Мик Джагър, Салвадор Дали. Високото качество на широкоформатните репродукции е дело на майстора на черно-белия фотопечат Виторио Паван – един от основателите на архива "Аркивио Камерафото Епоке", който съхранява над триста хиляди фотографии, в по-голямата си част непубликувани.

Градската художествена галерия представя експозицията "Енчо Пиронков", 45 творби от различни периоди на художника.

Програмата "Култура и клуб" съдържа 42 проекта. Сред тях са: спектакълът "Дворцов бал на Лир" и фотоизложба на Георги Вачев за новата постановка "Крал Лир" на Драматичния театър; изложбата Jazz-N-Project в клуб “Мария – Луиза”, където ще свири джаз квартетът "Без граници" и ще се прожектира филм, разказващ за пътуването и завръщането на български музиканти извън България.

В клуб "Найлона" ще пускат найлонски блусове и балади, там е груповата изложба All that music.

В книжарница "Хеликон" ще бъдат поетите с китара Петър Чухов и кавалджията Иван Христов, основатели на групата за етно-рок поезия "Гологан“.

Концерт на Пловдивския бигбенд е наречен Jazz radio night и ще бъде в Радио Пловдив – Културен център, а "Червената шапчица – презареждане" е спектакъл за възрастни и младежи на театър HAND.

"Град и публични пространства" включва изложби на "Архитектурен Форум 2012", които се занимават със сегашното състояние и бъдещето на кино "Космос", Джумая Джамия и църквата "Св. Богородица".

Интерактивната инсталация "Преди да умра" на Кенди Чанг (САЩ) и Caché Atelié (България) събира мечтите на пловдивчани, за да ги запише в книга и представи като част от пътуваща по света изложба.

Фестивалът "Град и публични пространства" вече започна на 17 септември и представя проектите от Мадрид, Истанбул, Усти над Лабе, Краков, Амстердам, София, Стефания Батоева Лондон, Питсбърг, Берлин, Стара Загора, както и международни.

И трите програми ще са отворени в петък от 19 до 1 часа през нощта.

Основен организатор на събитието е фондация "Отворени изкуства" (openarts.info), съорганизатор е Община Пловдив, а партньори - Фондация "Америка за България", EVN България, Национален Фонд "Култура".

Припомняме, че след разразилия се през лятото скандал стана ясно, че Пловдив всъщност ще има 2 различни фестивала на музеите и галериите. Единият е традиционната Нощ на музеите и галериите, която е днес и чийто главен организатор е фондация „Отворени изкуства" на Веселина Сариева.

Другият ще бъде част от Европейската нощ на музеите и галериите и се организира на 17-и май в цяла Европа.

Скандалът се разрази между част от музеите и галериите и „Отворени изкуства". Формалният повод за създалата се ситуацияq според част от галеристите и музейните работници в градаq са непрозрачните финансови отчети и монополът върху средствата за организирането на фестивала от страна на Веселина Сариева. Според галеристи по-важното е, че е изместен първоначалният проект „Нощта", а именно да бъде с идеална цел за хората. „Събитието се превърна от културен феномен в обикновен уличен фестивал”, коментираха те.

Близо 10 от утвърдените пловдивски галерии като например „Дяков", „Възраждане" и „Папазов", а също и 4 от градските музеи се подписаха под декларация, в която отказват да участват в тазгодишното издание на „Нощта". Към тях се солидаризираха и от  Дружеството на пловдивските художници

След среща с ресорния зам.-кмета Стефан Стоянов стана ясно, че „разбунтувалите се" ще получат финансова помощ от общината за организацията на Европейската нощ на музеите и галериите.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини