Eволюцията на човека ускорява, краят - непредвидим

През последните 5000 години човекът се развива 100 пъти по-бързо от преди, показва изследване.

Човешката еволюция през последните няколко хилядолетия върви със скорост, която е многократно по-висока от предишния й период на развитие, твърдят американски учени.

“Хората днес са много по-различни генетично от своите прадеди преди 5000 години, отколкото те са били в сравнение с неандерталците, изчезнали преди 30 000 години”, смята проф. Джон Хоукс (John Hawks) от Университета на Уисконсин, цитиран от изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Според учените наблюдаваните промени в генетичния код са в много различни посоки. Сред най-значимите са измененията в хранителните навици, продиктувани от развитието на селското стопанство, или устойчивостта на съвременния хомо сапиенс спрямо заболявания, които само преди 3000-4000 биха предизвикали пандемии и масова смъртност.

Така например африканското население днес притежава гени, които го правят далеч по-резистентно към маларията, жителите на Европа имат ген, който им позволява по-добре от всички останали да усвояват веществата в млякото.

Едно от обясненията на учените са промяната в скоростта на еволюцията е неимоверното нарастване в броя на населението – от няколко милиона до 6,5 милиарда само за 10 000 години, които са нищожен срок в развитието на човешкия вид. В същото време човешката раса вече населява места, които никога преди дори не е посещавала, т.е. организмът (генът) се пригажда към непознати за него условия.

Според проф. Хоукс не трябва да се смята за случаен факта, че акселерацията в еволюцията през последните 10 000 години съвпада с бума в селското стопанство: “За този период генетичните промени у човека са се ускорили най-малко 100 пъти. Промените са в около 7% от човешкия геном и поне на 1% той вече е различен от началния в зората на човечеството”.

Учените констатират и все по-големи различия между гените на хора от различните части на света: “Ние, хората сме измислили терминът раса в един етап от развитието, когато сме били генетично много по-близки. Всъщност, ако расите се приемат за правилен от научна гледна точка термин, ние все повече имаме основание да говорим за тях. А разселването на човека от африканския континент е започнало само преди около 40 000 години, които са нищо в сравнение с предходния период от поне 3 милиона години”.

“Сблъскваме се с нещо, което няма аналог в генетиката – човекът се развива с невиждани темпове, но това, което буди притеснения, е в каква точно посока”, завършват своята публикация авторите на изследването.

Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини