Българка замесена в схема за нелегална търговия на лекарства

Българка е замесена в схема за милиони долари за незаконно онлайн предписване на болкоуспокояващи лекарства в САЩ, съобщават местни медии. Обвинени са 10 десет души. За лидери на групата се смятат Лена Лашър и Питър Ричио, които управлявали верига аптеки, останалите членове са трима лекари и петима уеб администратори.

Според официалното съобщение на прокуратурата българката Гергана Червенкова е изпълнявала функциите на онлайн оператор. Девет от всичките замесени са били арестувани в четвъртък сутринта, но Червенкова е все още на свобода. Повече подробности за нея не се съобщават.Схемата, чиито нелегални операции се оценяват на над 13 милиона долара, работела от 2010 година до този месец. Основната й функция била да разпределя болкоуспокояващи към пациенти, които нямали рецепта за тях. Желаещите трябвало да попълнят въпросник, като повечето отговори били предварително вписани. След това документите се изпращали на лекари, които ги насочвали към аптеки, три от които били собственост на Ричио. Две от тях се намирала в Пенсилвания, а третата – в Ню Джърси.Двамата основни обвиняеми попълвали рецептите собственоръчно или ги преразпределяли на останалите лекари в схемата, след което изпращали медикаментите на клиентите по пощата.

Федералните агенти вече са иззели хард дискове от компютри на фармацевтичната верига.Всички десет души, замесени в схемата, са обвинени за търговия с наркотици. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор. Ричио и Лашер, както и още няколко от членовете на групата, са обвинени и за пране на пари, за което се предвижда 20-годишна присъда."Смята се, че в интернет схемата за милиони долари участвали фармацевти и лекари, които поставили парите над лекарските грижи, партнирайки си с корумпирани уеб администратори, за да търгуват с огромни количества с пристрастяващи болкоуспокояващи без валидни рецепти. Няма да толерираме това нарушение на законите и регулациите във фармацевтичната индустрия и арестите показват ангажимента ни да преследваме хората, които незаконно се възползват от здравето и сигурността на обществото", заяви прокурорът на Манхатън.

Източник: bnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини