Разяснителна кампания сред учениците в Асеновград в Световния ден за борба със СПИН

Снимка: Reuters

По инициатива на Световната здравна организация, одобрена с резолюция 43/15 на Общото събрание на ООН, на 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Целта е да се съдейства за по-добрата информираност на обществото относно разпространението на болестта и за по-ефективната й профилактиката и лечение. Символът му е червената панделка, с която показваме съпричастност към болните и носителите на ХИВ.

По този повод Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни със съдействието на Българският червен кръст ще проведат разяснителна кампания в три средни училища в Асеновград. При срещите си с учениците организаторите на кампанията ще направят дискусия относно СПИН - същност на заболяването, начини за предаване и предпазване, и ще раздават презервативи. Mредставители на БЧК и МКБППМН ще влязат в класните стаи на СОУ "Св. княз Борис I", СОУ "Св. св. Кирил и Методий" и ПГ "Цар Иван Асен II".

Близо 1600 души са заразени с вируса на СПИН у нас, повечето от тях са мъже. Само от началото на годината новооткритите случаи са над 139, като близо половината сса в София, показват данните на Министерство на здравеопазването. Второто и третото място в тази "класация" си делят Пловдив и Пазарджик. Според специалистите обаче броят на заразените у нас е в пъти по-голям от официално регистрираните.

Носителите на вируса на СПИН по целия свят са около 34 милиона души. През последните 25 г. повече от 25 милиона са починали вследствие на вируса, превръщайки го в една от най-унищожителните пандемии, познати в историята на човечеството, съобщава Ройтерс.

През изминалото десетилетие смъртните случаи вследствие на СПИН са намалели най-вече поради подобрения достъп до медикаменти, които лекуват и предотвратяват заразяване с ХИВ, се казва в годишен доклад на ООН. Въпреки това новите случаи на заразяване с вируса през 2011 г. са 2,5 милиона. Броят им е над 2 пъти по-голям от поставената цел само 1,1 милиона души да се заразяват ежегодно с ХИВ.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини