Първа копка на Центъра за настаняване от семеен тип

Кметът на Асеновград Емил Караиванов ще направи в понеделник, 3 декември, първа копка на Центъра за настаняване от семеен тип, съобщиха от общината.

Общата стойност на проекта е 786 832 лв. Финансирането на 100% е от Европейския фонд за регионално развитие. Крайният срок за изпълнението е декември 2013 г. Ползватели на ЦНСТ ще бъдат деца с увреждания до 18-годишна възраст, лишени от родителска грижа. Възрастовите критерии за прием и напускане ще бъдат гъвкави и съобразени с индивидуалните особености на децата.

Капацитетът на центъра ще бъде 12 деца и младежи с увреждания от специализирани институции и 2 допълнителни места за настаняване от общността по спешност.

Особените нужди на децата и младежите с увреждания, които наложиха разработването и кандидатстването с проекта са липсата на достъпна среда, липсата на възможности за транспорт от селата до съответните здравни служби, недостатъчно средства за осигуряване на необходимите здравни грижи и др.

Общата цел на проекта е да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид съпътстващи услуги в общината, които заменят институционалната грижа. Настоящият проект напълно съответства с основната цел на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" –"Гарантиране правото на децата на семейна среда и на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните им потребности".

С изграждането на ЦНСТ ще се предостави среда, осигуряваща качество на живот, което гарантира пълноценното физическо, емоционално и познавателно развитие, както и социално включване на деца и младежи с увреждания, според индивидуалните им потребности.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини