Българите с ДНК на 7800 години

Носим ДНК на 7800 години. Това показва последното проучване на Националната генетична лаборатория. Българинът бил смесица от местно население и много други народности, които са минавали през земите ни.

„Доскоро си мислехме, че сме смесица от прабългари и славяни. Но при изследванията открихме, че 22 на сто от мъжете у нас носят генни характеристики на мъже, които са живели по тези земи преди около 7800 г. Те нямат нищо общо със славяните, прабългарите и траките", казва пред "Монитор" шефът на лабораторията проф. Иво Кременски. По думите му, когато родните генетици получат информация и за женската ДНК, ще могат да установят с голяма точност каква е генетичната ни история.

„ДНК-то ни е много добро. Българинът е оцелял толкова време и продължава да оцелява именно заради многообразието си от генетични комбинации. Трябва да се променят нещата извън нас. Защото богатите хора са и щедри, и здрави, и усмихнати. Затова мисля, че не трябва да пипаме гените, а да променим битието си", обяснява още проф. Кременски, цитиран от БЛИЦ.

Освен чрез гените, учените могат да получат подробна информация по състава на кръвта.

„Неотдавна имаше едно изследване, което показваше, че по кръвта българите много приличат на французите. И то по-специално на хората, живеещи в Южна Франция. Това си има своето историческо обяснение - та нали кръстоносците са тръгнали от там и са минали през нашия регион. Няма как да не са оставили наследници”, слага още един щрих към профила на българина доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по кръводаряване. По думите му след още няколко века този състав може отново да се промени и да се окажем по-близки на някоя друга нация.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини