Трима алпинисти оцеляха, затрупани от лавина в Рила

Лавина затрупа трима алпинисти в местността в района на Седемте рилски езера. Те са открити и спасени при мащабна съвместна операция на планинските спасители и военните пилоти от авиобазата в Крумово.

Сигналът за инцидента е постъпил в 13.42 часа на тел 112 и е бил подаден от туристка, намираща се в околността. Малко по-късно единият от пострадалите мъже също е успял да се обади по мобилния си телефон и да уточни мястото на инцидента, съобщи bTV.

От около 100 метра са паднали пострадалите в Рила трима алпинисти, каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Кирил Русев, цитиран от "Фокус". Инцидентът е станал при изкачването на стена над Седемте рилски езера, която е обледенена и на нея се практикува катерене. Стената е около 150 – 180 метра. Над стената върхът продължава със снежен склон, от който пада лавина и помита тримата катерещи се алпинисти. „Пострадалите са добри алпинисти. Някои от тях са елитни наши алпинисти”, заяви директорът на ПСС.

Алпинистите са били вързани с въже и са се изкачвали по обледенена стена, която е катерачен обект, обясни Русев. По думите му при достигането на върха на стената от първия алпинист се е активирала лавина, която е помела цялата обезопасителна екипировка и алпинистите са паднали "за щастие, върху мек сняг". Това е и причината за липсата на много тежки травми, каза Русев.

Повече от 20 души са участвали в спасителната акция край Седемте рилски езера. Освен планинските спасители, в акцията се е включил и хеликоптер от авиобазата в Крумово.

Духал е много силен вятър, температурата е била около 10 градуса под нулата. Благодарение на бързите и квалифицирани действия, пострадалите успешно са били вдигнати от мястото на инцидента.

В 17.56 часа военният хеликоптер е кацнал на летището във Враждебна, откъдето тримата мъже на възраст между 30 и 40 години са били откарани с линейки на Спешна помощ във ВМА.

Единият от пострадалите има три фрактури. Той вече е опериран, но предстоят още операции. Другите двама са с тежки натъртвания и има съмнения за размествания на гръбначни прешлени, каза ген. Стоян Тонев - началник на Военномедицинската академия. Той посочи, че в следващите 24 часа е възможно да възникнат допълнителни усложнения в състоянието им. Ген. Тонев поясни, че тримата пострадали не са засегнати от хипотермия.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини