Непознат вид лед извадиха от 3406 м дълбочина на езерото Восток

Езерото Восток, сателитна снимка

Езерото Восток, което е под дебели слоеве лед - на места до 4000 метра, започва да привлича вниманието на учените още в средата на 90-те години на миналия век. Изследователите на уникалното езеро работят върху вероятността в него да има следи от живот, съобщава КРОСС.

Смята се, че откриването на езерото Восток е едно от най-големите научни достижения на съвременната география. А ако се окаже, че някои от примитивните видове бактерии или може би по-сложни форми на живот са оцелели в езерната вода, това би могло да даде значителен тласък в изследването на историята на планетата.

В първите дни на 2013 год. сондирането е подновено. На дълбочина 3383 метра се натъкнали на нов лед, който бил странен на вид - непрозрачен, порест и ярко бял на цвята. На дълбочина 3406 метра учените най-после получили образец прозрачна замръзнала езерна вода. "Първото парче с дължина от 2 м бе извадено на 10 януари. Вътре в него се намираше канал, пълен с бял лед с мехурчета въздух", се отбелязва в доклада на Института за изследване на Арктика и Антарктида.

"Възможно е този лед да има специфични физични свойства, които да се различават от обикновения и от всичко, което сме виждали досега", смята Вячеслав Мартянов, заместник ръководител на Руската антарктическа експедиция. Очаква се през май всички събрани до момента проби да бъдат транспортирани в Санкт Петербург с изследователския кораб "Академик Фьодор", който понастоящем се намира в Антарктика.

Миналата година сондажът достигна дълбочина 3700 метра и учените получиха 40 литра праисторическа вода. Оказа се обаче, че водата не е годна за изследване за форми на живот или останки от тях, тъй като в нея попаднали съвременни външни вещества.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини