Зам.-областният Игнатов и кметът Караиванов прерязаха лентата на обновената Асенова крепост

Откриха официално обновния комплекс "Асенова крепост". Ленатата днес прерязаха зам.-областният управител Георги Игнатов и кметът на община Асеновград Емил Караиванов. Преди откриването на реновирания обект свещеници Тодор Димитров и Стефан Костадинов отслужиха водосвет.

Националният паметник на културата бе обновен по проекта "Асеновград - свещената порта на Родопите" в рамките на оперативната програма за регионално развитие, финансирана от ЕС. Срокът за изпълнение бе 2 г.,  общата стойност над 3,2 милиона лева.

Проектът постигна основната си цел, а именно превръщането на емблематичната за града Асенова крепост в конкурентоспособна туристическа атракция. Извърши се реставрация и консервация, както и подобряване на околната инфраструктура, разшири се вече съществуващият паркинг, изграден бе информационен център. Помденени са също така настилките под самия крепостeн комплекс, изградени са нови стъпала и каменна зидария, а всички опасни места за обезопасени с парапети. Има и оформени кътове за отдих и почивка, поставени са 240 прожектора за художествено осветление. В крипта на църквата е оформена зала, която ще се използва като информационно-културен център, покривната част е изцяло подменена.

От ГИС (Географска информационна система) посетителите могат да получат необходимата информация. Тя  дава възможност да се посочи на карта както местоположението на отделните обекти, така и да се представи цялата текстова и документална информация, включително със снимки, видео материали, графики и триизмерни изображения. Изготвен е и 3D модел на крепостта, както и виртуална разходка из нея. Информацията е публикувана в Интернет портала на община Асеновград и на 5 информационни киоски.

След официалното откриване във Възрожденското училище "Свети Георги" бе дадена заключителна пресконференция по проекта.

К.Нешева

Новоизграденият инфоцентър отвън...

...и вътре

След официалното откриване кметът Емил Караиванов, заместникът му Манол Генов и ръководителят на проекта и ексвицекмет на общината Стоян Димитров дадоха съвместна заключителна пресконференция.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини