Токсин в пчелната отрова унищожава вируса на СПИН

Учени от  Вашингтонския Медицински университет (Washington University School of Medicine) в САЩ демонстрираха как токсин в пчелната отрова убива вируса на ХИВ

Учените са разработили устройства, които да извличат токсина Мелитин от пчелната отрова, който до момента при тестове успешно е убивал тумори при животни. През февруари 2013г. обаче учените достигат много по-сензационен успех в опитите си с пчелния токсин, съобщавайки че наночастиците, пренасящи токсина успешно унищожават вирусът на ХИВ.

Как действа?

Мелитинът може да бъде използван превантивно или срещу вече съществуващ вирус на ХИВ в човешкия организъм. Той пробива двуслойния “плик” обграждащ вируса (фиг.1).

Снимка:

фиг.1 – Вирусът на ХИВ.
Нанотоксинът Мелитин пробива двата слоя, в които се намира вирусът и достига до него

Той може да бъде прилаган интравенозно при вече съществуващи заболявания на ХИВ, или вагинално.  

“човешки имуннодефицитен вирус”) е често мутиращ ретровирус, който атакува човешката имунна система. Показано е, че вирусът причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН).

Повече от 13 млн. души по света са заразени с вируса на ХИВ/СПИН. Около 3,3 млн. от тях са под 15 годишна възраст.

УЧЕНИТЕ ОБЯСНЯВАТ НА ПРОСТ ЕЗИК

В наночастици, по-малки от ХИВ се влива токсина Мелитин. Наночастиците имат и “защитна броня” на своята повърхност, която им позволява да “отскачат” от нормалните клетки и ги оставя непокътнати. Нормалните клетки са по-големи от тези на ХИВ за това токсинът успешно атакува само тях, тъй като те са толкова малки, че се побират между “броните” на наночастиците.

Наночастиците разрушават средата на вируса и пробиват дупки в двойната защитна мембрана на вируса. Учените са категорични, че вирусът не може да се адаптира към атаката и бива унищожен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини