Хитлер представен като член на българското правителство на изложба в Брюксел

В изложба, организирана от "Платформата за Европейска памет и съвест" и център "Хана Аренд" на тема "Тоталитаризмът в Европа", бе направен опит да се опетни историята на страната ни чрез неверни факти и изображения, съобщи "Сега", предаде БГНЕС.

С писмо до председателя на ЕП Мартин Шулц, подписано от всички българските евродепутати, предотвратихме опит за дискредитация на България, съобщи евродепутатът Светослав Малинов на сайта си.

Изложбата представя фотоси и данни за тоталитарните режими (фашизъм, национал-социализъм и комунизъм) преди и след Втората Световна война в 14 страни (Естония, Литва, Латвия, Полша, Германия, Източна Германия, Холандия, Чехия, Чехословакия, Словакия, Унгария, Словения, Румъния и България).

В паната, посветени на България, под заглавие "Властова структура, отговорна за военни престъпления и/или престъпления срещу човечеството: Българско правителство 1941-1944 г., на първо място е показан Хитлер заедно с Теодор Данекер и Адолф Бекерле. Свръхекзотична е идеята като член на българското правителство заедно с Хитлер да бъде представен и цар Борис III. Единствената друга страна, на която Хитлер се появява с изключение на Германия, е България. Още по-неточно е обвинението към цар Борис III за депортацията на българските евреи, който е изиграл основна роля за спасяването им - факт, признат в Израел и подчертан с благодарност от Шимон Перес в Европейския парламент, коментира Малинов.

В писма до Дирекция "Комуникация и Организация на Събития" към ЕП и до председателя Мартин Шулц, инициирано от Антония Първанова и подписано от всички български евродепутати, всички ние категорично се противопоставихме на включването на държавните лидери на нацистка Германия в паната, посветени на България, както и представянето на изопачени исторически факти, целящи дискредитирането на страната ни. Ръководството на парламента прецени, че подобна изложба представлява нарушение на правилата на Европейския парламент за провеждане на събития и представяне на експозиции. Паната за България бяха свалени, допълни Малинов.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини