Висящо кафе

Знаете ли какво е "висящо кафе"? Вероятно не знаете, така както и по-голямата част от българите до преди няколко дни. Странна, необикновена и много благородна. Така може да бъде описана с няколко думи инициативата за "висящото" кафе. Едноименните група във Фейсбук са поне 2 и вече са обединили няколко хиляди наши сънародници.

Ето как я описва Диана Гошева, една от инициаторките, която за първи път се сблъскала с тази особена форма на грижа към себеподобните в Италия. Идеята е по история на Тонино Гуера. Всъщност той разказва негово преживяване с великите режисьори Федерико Фелини и Виторио Де Сика в Неапол:

"Влизаме в едно малко кафене, поръчваме си и сядаме на една маса. След нас влизат двама човека:

- Пет кафета. Двете са за нас и три "висящи".
Плащат петте кафета, изпиват своите две и си тръгват. Питам Де Сика:
- Какви са тези "висящи" кафета?
Отговаря ми:
- Почакай и ще разбереш.

След това влизат други хора. Две момичета си поръчват две кафета - плащат нормално. След малко влизат трима адвокати, поръчват седем кафета:
- Трите са за нас, а четирите "висящи".
Плащат за седем, изпиват своите три и си тръгват. След това младеж поръчва две кафета, изпива само едно, но плаща и двете. С Фелини и Де Сика седим, говорим си и гледаме през отворената врата огрения от слънцето площад пред кафенето.

Изведнъж на вратата се появява тъмна сянка, някакъв много бедно облечен човек, пристъпва на прага и тихо пита:
- Имате ли "висящо" кафе?"


"Хората предварително плащали за някой, който не може да си позволи чаша горещо кафе. Там оставяли в заведенията, по този начин не само кафета, но и храна. Инициативата вече е напуснала границите на Италия и е разпространена в много градове из целия свят", разказва Диана Гошева.

Ето какво споделя и друг участник в групата: "Оказва се, че на много места по света съществува подобен род благотворителност. В Русия, Щатите, Австрия, Полша, Чехия, Украйна, Латвия, Турция, Венецуела, Австралия, Аржентина...Там плащали предварително не само за кафе, но и за хляб и топла храна. Ще се радвам от тази идея да се появи поне едно заведение в България, което да въведе тази традиция. Относно съмненията дали в България това е приложимо, трябва първо да опитаме и тогава да видим."

В момента идеята набира скорост и у нас, като най-бързо се разпространява тя във Варна и столицата. Десетки са заведенията, чиито собственици са изразили готовност да се включат и да предлагат "висящи кафета".

Има изготвен дори и стикер, който заведенията могат да разпечата и да обозначат, че са съпричастни към идеята.  

"Разполагаме и с файл за печат, моля пишете, за да ви го изпратим", призовават към собствениците на заведения инициаторите на "висящо кафе".
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини