Днес е Световният ден за безопасност на труда

За 12-ти пореден път Международната организация на труда отбелязва Световния ден за безопасност на труда - 28 април, посветен на темата "Превенция на трудовия травматизъм".

За България от 2001 година насам се наблюдава постоянна тенденция към намаляване нивото на трудовия травматизъм. Ако през 2002 година са регистрирани общо 5436 трудови злополуки, то през 2012 година, по информация на Националния статистически институт, те са 3027.

Трудовият травматизъм продължава да бъде водещата причина за смърт на работното място. Според последните проучвания на МОТ 2,34 млн. са трудовите злополуки, които приключват трагично всяка година. От тях 321 000 са вследствие на инциденти, а останалите 2,02 млн. са причинени от различни видове заболявания, свързани с работната дейност. Това е неприемлив дефицит на достойни условия на труд.

Трудовият травматизъм също така налага огромни разходи. Те водят до обедняване на работниците и техните семейства, намаляване на производителността и капацитета на работа и драматично повишат разходите за здраве. Разходите за болестите, свързани с работното място, за година възлизат на 145 млрд. евро, според данни на МОТ.

Превенцията на трудовия травматизъм да бъде във фокуса на правителствата и организациите на работодателите и работниците, призовават от Международната организация на труда. Ефективната превенция изисква продължително подобряване на националните системи по безопасност и здраве при работа (БЗР), на проверките, на превантивните програми и компенсаторните системи на всички държави-членки на МОТ, на сътрудничеството между правителствата и организациите на работодателите и работниците. Осведомеността и програмите за защита да включват глобални и национални кампании за подобряване на разбирането и значението на този проблем и необходимостта от спешни действия на заинтересованите страни - държавни власти, инспекции по труда и професионалисти по БЗР.

Добрата система по БЗР е важна за ефективното изпълнение на националните политики и програми за укрепване на превенцията на трудовия травматизъм и включва законодателство, механизми за осигуряване и спазване на изискванията за безопасност на труда, вкл. ефективна система за проверки, сътрудничество между ръководството и работниците и информация и обучение.

Процесът на усъвършенстване на превенцията на трудовия травматизъм е дълъг и сложен, но следва да се отчетат някои положителни фактори. Наблюдава се разработването на по-добра система за съобщаване и разследване на трудовите злополуки, повишено здравно наблюдение, по-прецизно разпознаване на професионалните заболявания. Нововъзникващите рискове също са подложени на задълбочен анализ, за да може постепенно напредъкът, който се забелязва във вече познати рискове, да се измества и върху новите глобални опасности.

Превенцията на трудовия травматизъм да заеме основна роля на национално и международно ниво в политиката по безопасни и здравословни условия на труд, за да може битката с тази "скрита епидемия" да бъде в полза на здравето на работника, основният потърпевш на трудовия травматизъм, е водещото послание на Световния ден за безопасност на труда през 2013 година.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини