Внимание! Нова интернет измама

За голяма част от българите заплата над 1000 лева представлява една неосъществима цел. За съжаление, винаги се намира някой хитрец, който да използва мечтите на нашенеца, за да припечели някой лев, пише inews.bg.
От известно време във Facebook се върти обява, която предлага не 1000 лева възнаграждение, а 1400 долара и то не за месец, а за седмица. Като се зачетете в привлекателната реклама ви става още по-хубаво. Не стига, че ще получавате невиждана до този момент заплата, но и ще си работите от вкъщи онлайн.
Проявилите интерес към подобно предложение, натискат върху обявата и попадат на статия в никому неизвестната медия "Online Career Journal”.
Ако се опитате да видите други материали от това издание, няма да можете, тъй като във виртуалното пространство съществува само въпросната статия и нито една друга, дело на изданието. Тя разказва за Петя Вълчева, която благодари всеки ден на Бог, че е намерила работата от Online Salary Solution.
В материала се описва сърцераздирателна история, в която Петя била безработна, но благодарение на новата си работа изкарва 1400 долара на седмица. Незнайно защо под името на мнимата медия се намира логото на CNN, BBC и USA Today.
Решихме да не подхождаме предубедено, въпреки че обявата изглежда съмнителна. Отидохме на сайта на Online Salary Solution, за да видим условията за работа, разказват inews.bg. На него се появява образ на GSM с празни поленца, където да попълним информация за себе си.
С цел да проверим достоверността на рекламата, направихме фиктивен имейл, допълват от изданието. Попълнихме несъществуващи имена, телефон и електронни си адрес на посочените места. След като ни поздравиха, че сме одобрени за работата по незнайни какви критерии, попаднахме на друга страница. Там разбрахме, че срещу 67 лева ще получим ръководство как да работим онлайн. Също така за тази сума ще станем притежатели на диск с видео уроци за онлайн печалба, както и всичко нужно, за да станем експерти в интернет продажбите.
Малко по-надолу ни обещават да ни върнат парите, ако не сме удовлетворени.
Адрес, на който може да заявим, че сме недоволни и на който да си поискаме парите не е посочен. Според информацията на страницата можем да направим това на посочен имейл. При опит да изпратим писмо обаче се оказа, че такъв имейл адрес не съществува.
След като не успяхме да научим нищо за "новия си работодател", се върнахме на сайта на мнимата медия. В опит да напишем коментар под материала се оказа, че това също не е възможно. Незнайно как обаче бяха публикувани други мнения на потребители, които възхваляват възможността за тази работа.
Началникът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев обясни пред iNews, че подобни обяви са на ръба на закона. Той заяви, че това е интернет вариант на практики от началото на 90-те. Тогава с обяви във вестниците предлагаха надомна работа, като например да шиете гоблени.
Желаещият да се занимава с това трябваше да плати 500 лева. След това се оказваше, че няма кой да изкупи въпросните гоблени, коментира той.
Колев каза, че до момента не е подаден сигнал за подобна обява във Facebook. Той предупреди хората да внимават с такъв тип предложения. По негови думи ръководството, предлагано за 67 лева, е от типа на книгите "Как да си помогна сам" и може да бъде намерено на книжния пазар. От думите му стана ясно, че ако някой се почувства ощетен, след като се е "вързал на обявата" няма законен начин, по който да си потърси правата.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини