Клонираха човешки стволови клетки

Американски учени разработиха технология за клониране на стволови клетки от човек. Откритието може да доведе до това да се създават човешки тъкани, които да се използват за лечение на "Паркинсон", диабет и други болести, предаде БНТ.

В същото време възникват и някои етични въпроси, съобщи БНТ.

Учени от университета в щата Орегон поставят ядра на клетки от кожата на възрастен човек в цитоплазма от яйцеклетки, за да преодолеят един от основните проблеми при клонирането - възрастта на клетката и скоростта, с която тя старее.

Ръководителят на екипа от изследователи професор Сукрат Миталипов казва, че така се връща "броячът" на клетката назад. Освен това процедурата може да се прилага дори ако човек има генетично заболяване. Така може да се създават тъкани, които организмът на пациента няма да отхвърля при трансплантация.

Остава обаче въпросът може ли обаче да бъде клониран човек?

"Първо, ние никога не оплождаме яйцеклетките в този процес, използваме клетки от кожата и само част от яйцеклетки, така че няма полемика около това дали може да бъде създаден човешки ембрион", отговаря проф. Миталипов.

За изследванията са използвани клетки от маймуни. Миталипов смята, че в бъдеще откритието може да бъде използвано срещу стареенето на организма, както и за лечение на болести, свързани със стареенето.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини