Клуб, спорт, държава, община, Фейсбук или каква е истината за залата за тренировки на „Хамон”?

Снимка: СК "Хамон"

Какво става със залата, в която тренират децата от асеновградския СК "Хамон"? Въпросът се завъртя в публичното пространство преди ден и само за няколко часа набра такава скорост, че местните групи в социалната мрежа са буквално залети от всевъзможни предположения и догадки. Едни стигат до обяснимото очакване на отговори от институции и медии, други пък директно хвърлят обвинения и раздават присъди на виновните, според тях.

 

Но да започнем от начало.


Малко след полунощ във Фейсбук се появи информация, чието първо изречение общо взето даваше насока какво съдържа тя. А именно "Политически интереси оставят 120 члена на СК "Хамон" на улицата". По-надолу следват оплаквания, че определена политическа партия е предприела "крайни действия, с цел унищожаване на спортен клуб "Хамон". Следва лично съобщение към лицата, които "безкористно се опитват да премахнат асеновградските каратеки" /б.р. безкористно????/, и в което се заявява, че срещу тях стоят "120 сърца, които носят духа на карате, а с тях двойно толкова сърца, които обичат децата си, практикуващи бойното изкуство. Срещу вас стои едно общество, едно семейство, което е по-задружно от всякога и силно крещи срещу ви: НЕ НА КОРУПЦИЯТА, НЕ НА АФЕРИТЕ! Казваме "Стига" на престъпността в спорта! Събудихте кротко заспалия лъв, който отдавна не е хапвал нищо ... затова пожелавам ви на добър час и Бог да ви е на помощ, защото ние идваме!"

 

Пламенната и будеща тревожност виртуална реч завършва с думите: "Както е казал един велик наш поет: "Борбата е безмилостно жестока..." СК "Хамон" забавя, но не забравя ..."

 

При всичките тези тежки изказвания и обвинения, и логично последвалото напрежение сред трениращи, треньори, родители и част от гражданството, нямаше как да не се разровим за какво точно иде реч и така ли стоят наистина нещата.


И така...


Първото, което трябва да се подчертае в случая е, че залата, където тренират каратеките от СК "Хамон" е на ПГ "Цар Иван Асен Втори" - държавно учебно заведение. Съответно ръководството на гимназията изпълнява единствено и само разпореждания на на Министерството на образованието.


Потърсихме за коментар директора на училището. Ето какво заяви дословно г-жа Виолета Бибова: "Има заповед на министъра да се повиши бдителността и аз не мога да пускам тези хора по това време. Истината е, че досега клубът беше без договор. Пуснахме ги в залата ни, защото имаше наши ученици и искахме да им дадем възможност да тренират тук, а не ходят на други места. Покрай изпитите (държавни зрелостни, външни оценявания) ни е наредено да бъдем по-бдителни и сигурността да бъде завишена. Да ми е оказан натиск? От кого? Глупости, няма такова нещо. Казах ви за какво става въпрос - заповед на министъра, на която се подчинявам. Писмото може да бъде видяно на сайта на РИО - Пловдив, а и на сайта на МОНМ. Нека да минат изпитите и ще решим какво ще става. Разбира се, че "Хамон" могат да сключат договор, никой не им е отказал такова нещо. Общината? Аз не съм подчинена на Общината. Изпълнявам заповед на министъра за предотвратяване на проблеми по време на изпитите."


Изводът.

 

Колкото и да им се иска на някои да открият определени политически интереси, натиск и велики станимашки конспирации, засега индикации за съществуването на подобни няма. Поне що се отнася за залата, в която тренираха доскоро страхотните малки каратеки от "Хамон". Има Министерство на образованието, има Заповед на министъра, има писмо на директора на Инспектората и един директор, който изпълнява това, което му е наредено от неговия началник - държавата в лицето на РИО на МОНМ.


Дали в последствие ще бъде сключен договор с клуба за ползване на залата е отговор, който предстои да проследим във времето. Засега наред са изпитите. Да пожелаем успех на всички, на които им предстоят.

Заповедта на просветния министър може да бъде видяна ТУК.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини