МРРБ: Строежът на Белинташ е незаконен

Строежът на къщата за гости в поземлен имот в асеновградското село Врата се изпълнява в нарушение на условията за строителство в охранителната зона на Тракийско скално светилище Белинташ, съобщи МРРБ.

Това показа извършената от служители на РДНСК проверка по документи в община Асеновград, в Регионалния исторически музей и на мястото на строежа.

Проверяващите са установили, че инвестиционните проекти не са съгласувани с Министерство на културата, каквито са изискванията на Закона за културното наследство.

Съставен е констативен акт за спиране на строежа. След изтичане на 7-дневния срок за възражения по него ще бъде издадена заповед за спиране на строежа.

Припомняме, че проверката стартира на 18 май тази година по разпореждане на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

Строежът попада в охранителната зона на Белинташ, съгласно заповед на министъра на културата от 2-ри юни 2010 г. за определяне границите и режимите на ползване на територията и охранителната зона. Със заповед от 19-ти октомври същата година на Тракийското скално светилище, с категория "национално значение", е предоставен статут на археологическа недвижима културна ценност, се казва още в съобщението на Регионалното министерство.

Заради нередности в документацията, строителното разрешение и поредица от жалби, строежът на хотела е спиран неколкократно. Въпреки връчения от "Строителен контрол" констативен акт обаче бизнесменът Асен Кикьов започна наливането на бетон.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини