По сигнали на граждани: Спасиха бедстващи птици в Съединение, Дълго поле и Асеновград

Между блоковете в Асеновград бдителни граждани забелязаха безпомощен керкенез.

Снимка: Зелени Балкани

Пет бели щъркела и един керкенез спасиха през изтеклата седмица експерти от Региналната екоинспекция след сигнали на граждани. Жители на Съединение забелязали два млади щъркела в безпомощно състояние, но без видими наранявания. Птиците са изпратени за доотглеждане в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

В Дълго поле подалите сигнала разказаха, че наблюдавали борба между два възрастни щъркела, в резултат на която птиците кацнали на необезопасен електрически стълб. Единият щъркел загинал от токов удар, другият паднал на земята, при което си счупил крилото. В гнездото останали в безпомощно състояние два млади щъркела. Със съдействието на служители от ЕВН КЕЦ - Калояново птиците са свалени от гнездото и заедно с възрастния наранен щъркел са изпратени в Спасителния център за лечение и доотглеждане. Там за лечение е изпратен и керкенез, открит след сигнал на граждани, в междублоково пространство в Асеновград.

Щъркелите са защитени от Закона за биологичното разнообразие. При намирането на изпаднали в безпомощно състояние или мъртви екземпляри от защитени видове в 3-дневен срок трябва да бъде уведомена РИОСВ, в чиято компетентност е вземането на необходимите мерки.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини