Само подземни гадини ще оцелеят на Земята

Учени от Шотландия създадоха модел на организмите, които ще оцелеят и ще се държат до последно, дори след катаклизъм изтребил всичко друго на Земята, пише ВВС. Става въпрос за малки същества, които живеят дълбоко под земната повърхност.

За създаването им е използван компютърен модел, който предвижда развитието на планетата. Според него, ако хората сами не се унищожат с ядрено, химично или бактериологично оръжие, то след милиарди години температурата на Земята вече ще е толкова висока, че нищо живо няма да може да живее на повърхността й.

Създателят на модела е проф. Джак О`Мали Джеймс от университета „Сейнт Андрюс" в Шотландия. „Тези микроорганизми ще могат да живеят в нулева кислородна среда и при голяма температура и налягане. Няма да има никаква вода заради изпаряването на океаните", казва проф. Джеймс.

Моделът на шотландеца се базира на научната прогноза, че слънцето ще се издува, докато не стане червен гигант и диаметърът му не стига до орбитата на Венера. Тогава температурата му ще е много по-ниска в сравнение със сега, но затова пък ще е прекалено близо до Земята. И след 5 милиарда години ще избухне като супернова.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини