Митрополитът на Буковина и Молдова Теофан посети Асеновград

На връщане от Бачковската обител днес Негово Високопреосвещенство митрополит Теофан бе посрещнат в българската Света гора от архиерейски наместник отец Йордан Георгиев, кметът на Асеновград Емил Караиванов, заместникът му Мария Вълканова, председателят на ОбС Светозар Шуманов и миряни. Докато благославяше на английски език, митрополитът успя да раздаде и десетки малки иконки на света Петка.

Днес, в навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина”, по покана на Пловдивския владика Николай, ще бъдат посрещнати свещените одежди на света преподобна Петка и иконата с нейния образ, осветени на честните й мощи, които се намират в катедралния храм в румънския град Яш.

Одеждите и иконата са носени от митрополит Теофан.

Литийното шествие със свещените дрехи и иконата с лика на светицата до митрополитския храм „Света Марина” ще тръгне от пловдивската катедрала „Света Богородица” в 18.30 ч. 

Утре от 19 ч. ще започне и празничната архиерейска вечерня. В този ден се чества паметта на света великомъченица Марина.

Сутринта от 9 часа ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия от митрополит Николай, митрополит Теофан, митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ , епископи и свещеници.

Архиерейското наместничество на Асеновградската духовна околия организира транспорт за желаещите богомолци до Пловдив и обратно. Автобусите ще тръгнат за Пловдив от паркинга пред хотел „Асеновец” в 17 часа.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини