Домашни рецепти срещу комари и други хапещи дребни твари

На пазара има много и различни репеленти, но много от тях съдържат вредни химикали, които наистина не искате да се озоват по кожата ви. Самоделните репеленти могат да бъдат доста ефективни алтернативи, но е важно съставките да се смесват стриктно по рецептите, а освен това не са толкова дълготрайни като купешките си „колеги“.

Етеричните масла (ЕМ) са истинските оръжия, когато става въпрос за защита от насекомите, а най-ефективни са:
Евкалипт
Чаено дърво
Лимон
Лимонова трева / цитронела
Лавандула
Розмарин
Карамфил
Здравец
Мента

Чаеното дърво изглежда е най-доброто решение добре срещу кърлежи и мухи, докато маслата от цитронела, лимон и евкалипт са много добро средство за отблъскване на комари. Според едно проучване, здравец, смесен с мента, също е добра комбинация срещу комари.

Не забравяйте, че никога не трябва да използвате чисто ЕМ директно върху кожата си – то винаги се нанася в съчетание с друго вещество, тоест „носител“, в който се капват само няколко капки ЕМ. Можете да накапете капки ЕМ по своите дрехи и обувки за по-голям ефект, но пак трябва да внимавате то да няма директен контакт с кожата.

Препоръчително е да се използва само едно ЕМ, но смесването на аромати може да има добър ефект, ако се прави умело – ако се придържате към една и съща ароматна гама. Например, ЕМ от лимон може да се смесва с ЕМ от лимонена трева, но мирише откровено зле, ако се смеси с евкалипт. Можете да смесите евкалипт с лавандула, но пестеливо. Лавандулата върви добре с мента или розмарин. Карамфил и чаено дърво е най-добре да се използват самостоятелно. 

Репелент спрей 1 (подходящ за деца и домашни любимци)
Какво ще ви трябва:
Спрей бутилка
Вода
Глицерин
ЕМ от мента, карамфил, лавандула или лимонена трева за малки деца,
или
ЕМ от лимон, евкалипт или чаено дърво за по-големи деца и домашни любимци (Лимонът и евкалиптът могат да раздразнят кожата при много малки деца)
Създайте 50/50 смес от глицерин и вода и добавете 15 капки етерично масло по ваш избор. Напръскайте върху ръцете, краката, гърба и врата си. Ако е възможно, напръскайте в зоната, в която ще се намирате.

За кучета и котки  напръскайте по техните  крака, опашки, врат, уши. Можете също така да намажете чисто ЕМ от чаено дърво, евкалипт или масло от цитронела върху външните ръбове на нашийниците, за да не могат гадините да се скриват под тях. 

Репелент спрей 2 (силен, подходящ за възрастни)
Какво ще ви трябва:
Спрей бутилка
Вода
Глицерин
ЕМ от лимон, цитронела, чаено дърво, розмарин, евкалипт
Създайте 20:80 смес от вода и глицерин, добавете 30 капки етерично масло. Напръскайте се и от време на време пръскайте отново, ако миризмата започне да изчезва. Можете да направите комбинация от лимон и евкалипт, чаено дърво или с розмарин. Ако кожата ви се зачерви, прекратете употребата. 

Репелент лосион 1 (за деца)
Какво ще ви трябва:
1/3 чаша бадемово или кокосово масло
15 капки ЕМ от мента, лавандула, карамфил
Смесете всичко и намажете ръцете на детето, краката и други части на тялото, изложени на досег с дивата природа. Ако използвате това за малки деца и се случи лосионът да попадне в устата им, няма да им е вкусно, но  няма и да е вредно.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини