Разбитата група за мокри поръчки е на Вальо Бореца

Организираната престъпна група, разбита вчера при спецакция на МВР, е извършила убийството на 44-годишния касоразбивач Йордан Цонков с прякор Джиджи на 22 януари 2009 г. в столичния жк "Люлин". Прокуратурата е повдигнала обвинения на 15 души, а лидерът е Валентин Янев - Вальо Бореца - считан за лидер и на групата за отвличания "Наглите".

Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на съвместна пресконференция с МВР в Съдебната палата, цитиран от „Фокус” и БТА.

По думите на Сарафов, разбитата група е "сериозна със сериозни престъпления", а лидерът й Вальо Бореца е участвал в убийствата на Джиджи и 34-годишния Кочо Михайлов в столичния жк "Света Троица" през април 2009 г.

През октомври м.г. Специализираният наказателен съд осъди на 5 години затвор Валентин Янев за изнудване, придружено със заплаха за убийство.

Вчерашната спецоперация бе под ръководството на Върховната касационна прокуратура и в нея участваха служители на ГД „Национална полиция“, СОБТ, СДВР, областните дирекции на МВР-Видин, Монтана, София и дирекция „Специализирани полицейски сили“.

В част от престъпленията е участвал и монтанският боксьор Мартин Антов, а групата е трябвало да счупи краката на двама от участвалите в сделката за закупуване на пенсионната компания "Доверие" - бивш член на ръководството на "Информационно обслужване" и на физическо лице, свързано с юридическо лице, свързано със сделката.
В средата на юли австрийската финансова група Vienna Insurance Group (VIG) съобщи официално, че е приключила преговорите по продажбата на 92% от капитала на “Доверие“ с офшорната компания “Юнайтед Кепитъл“.

"До тези крайни действия обаче не се е стигнало", каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По думите му, не е изключена възможността МВР да разкрие още членове на престъпната група.

Без да отправя критики към предишното ръководство на МВР,  Лазаров посочи, че оперативни данни за членове на групата е имало преди, но едва сега се правел такъв мащабен анализ. Акцията била набелязана по време на среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

На МВР е известен поръчителят на убийствата на Джиджи и Кочо Михайлов, но за момента няма да се дава повече информация. "Поръчителят е бил един", уточни Сарафов.

Държавното обвинение е повдигнало обвинения на 15-те задържани за това, че

- На 22 януари 2009 г., в София е убит Йордан Цонков, по прякор Джиджи;

- На 2 юни 2008 г. е извършен грабеж в Капитанци и убийство на Цветан Панков;

- На 9 април 2009 година в столичния жк "Света Троица" е убит 34-годишният Кочо Радев Михайлов;

- На 18 август 2008 година в София е извършен грабеж на Радослав Найденов.

- На 5 април 2011 година е извършен грабеж на касиер на банка ОББ;

- На 5 декември 2012 г. са откраднати 115 000 лева;

- На 7 срещу 8 октомври 2012 г. в град Самоков е извършена кражба в пощенската станция в града.


Повдигнато е и обвинение на Антов за притежание на 2 автомата "Калашников". "Освен доказателства имаме и свидетелски показания", обясни Сарафов.

Джиджи бе разстрелян с автомат "Калашников" около 2 часа през нощта на 22 януари 2009 г. на паркинг пред блок 914 в столичния жк "Люлин". Той бе прочут като касоразбивач №1 у нас.

През миналата година експерти от Европейската комисия поискаха справка за 91 дела, докато работеха върху мониторинговия доклад за България. Едно от делата бе именно за убийството на Йордан Цонков.

Валентин Янев бе арестуван в края на май 2011 г. в столичен ресторант, след като МВР го издирва в продължение на няколко месеца. Той бе обвинен за убийствата на двама членове на бандата на "Наглите" - Юлиян Лефтеров - Кунгфуто и Иван Петров Пайнавелов - Сапата. Труповете им - и двамата известни автокрадци, бяха открити от полицията в началото на януари 2010 г., след като един от "Наглите" - Даниел Димитров - Данчо Релето, проговори и издаде бившите си авери.

По-късно обаче Валентин Янев беше пуснат под домашен арест заради влошено здравословно състояние.

В края на януари м.г. 37-годишният Вальо Бореца бе задържан в столичния кв. "Горубляне” заедно с още трима криминално проявени. Те изнудвали мъж за голяма сума пари и го заплашили с убийство.

Спецоперацията на ГДБОП бе с кодово име "Р.А.Л.И.Ц.А", което предизвика скандал, тъй като неофициално стана ясно, че акцията е наречена на името на съдията от Софийски градски съд - Ралица Манолова, която пуснала Бореца под домашен арест.

Официално от МВР обявиха, че "Р.А.Л.И.Ц.А" е абревиатура от думите – рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини