Исус Христос не е бил разпънат на кръст!

Исус Христос не е бил разпънат на кръст! Тази теза, която несъмнено ще шокира християните по света, защитава скандинавският теолог Гунар Самюелсон.

Разпъването на кръст в исторически план е начин за изпълнение на смъртното наказание. Осъденият на разпятие е бил приковаван с гвоздеи в ръцете и краката към дървена основа. Екзекуторите са забивали пироните не в дланите и стъпалата, а в дългите кости на крайниците. Защото в противен случай е било възможно прикованият да се изклузи от оръдието на наказанието.

Смъртно наказание чрез разпятие е било използвано във Вавилон, Древна Гърция, Палестина, Картаген, но най-много в Древен Рим. Точно там разпятието се превръща в основен инструмент за изпълнение на смъртната присъда.

Бавната и мъчителна смърт е трябвало да служи на останалите за останалите бунтовници, убийци и предатели. Смъртта настъпвала най-често за 5-6 дни. Според християнската доктрина, Исус Христос е разпнат на кръст, който се превръща в символ на християнската религия.

Версията на Самюелсон, който преподава в Университета в Гьотеборг, е друга. Според него историята с разпъването на Христос на кръста е само мит, създаден от християнската църква и художествените илюстрации и литуратура. Ученият твърди, че Библията е интерпретирана погрешно. В нея никъде не е споменато, че Спасителят е разпнат, прикован с гвоздеи на дървен кръст на Голгота.

"Няма никакви документални сведения, че преди две хилядолетия римляните са разпъвали затворниците си на кръст. Поради тази причина Христос може и да не е умрял по този начин", сезационно твърди скандинавският теолог.

Самюелсон уточнява, в античната литература липсват сведения за описанието на разпятието Христово. "Източниците, в които мислите, че ще откриете някакви данни за смъртта на Исус Христос, няма да ви кажат нищо. Античната гръцка, латинска или еврейска литература за Исус от I век описвали ред тежки наказания, но в нея не се говори за "кръстове или разпятие", продължава да аргументира тезата си шведският учен.

Библията споменава, че Христос е бил изпратен на Голгота за изпълнение на смъртната му присъда, но според Самюелсон той не е бил екзекутиран на кръст. "Може да е бил просто специален стълб", уточнява скандинавският учен, след като проучил оригинални древни текстове и допълва: "Колкото и да ви се струва невероятно, в тях няма описание за кръстовото разпятие на Исус Христос".

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини