Eгипетски лешояди кацат в хасковско училище

Египетски лешояди ще накацат по оградата на хасковското училище "Св. Климент Охридски" от утре, когато започва изпълнението на проект на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Той се изпълнява съвместно с основното училище и талантливите художници от „140 идеи“. Част от вътрешната ограда на хасковското школо ще бъде изрисувана с етапи от жизнения цикъл на световно застрашеният вид. Цялостната композиция ще се разкрие следващите 6 дни, но това което ще бъде заложено в нея, са различни фази от живота на „беловласия старейшина“, символизиращи цикличността в природата – начало, апогей, край, който често е всъщност ново начало.

Първоначалната идея идва от учителката Йонка Петева и директора на училището г-жа Райчева, информират от БДЗП. След потърсеното съдействие от природозащитниците екипът на Лайф+ проект „Помощ за египетския лешояд“, финансиран от Европейския съюз и фондация „Левентис“, откликва с най-голямо удоволствие и спомага за доразвиване на идеята. Доброволното участие на момчетата от „140 идеи“ внася професионализъм в инициативата и позволява на модерното графитно изкуство да влезе в нашия град. Така природозащита, образование и изкуство дават още един шанс за популяризиране на природните ни богатства и то на най-подходящото за целта място - училището.

По целия свят египетските лешояди изчезват с тревожни темпове. В България има не повече от 26 двойки. Тази инициатива е част от усилията на БДЗП за популяризиране на редките и ценни видове в страната ни, които имат нужда от защита, за да оцелеят.

Египетските лешояди са удивителни птици, Дълбоко почитани в миналото, те са красили както стените на египетските пирамиди, така и скалните масиви на Източните Родопи, тепетата на Пловдив, кръжали са над минаретата на Истанбул. За древните народи те са символизирали свободния дух на пътешественика, уюта на семейното огнище и мъдростта на природата.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини