Измамници карат баба да звъни на тел.166, оттам „потвърдили”, че щерка й със „счупени крака и челюст”

Съдът в Асеновград съд върна за доразследване прекратено прокурорско дело срещу телефонен измамник, подвел възрастна жена да му даде 5 500 лева.

В средата на май т.г. бабата получава обаждане на стационарния си телефон. Непознат мъжки глас, представил се за "доктор", я убеждава, че дъщеря й спешно се нуждае от операция в София. Причината - тежка катастрофа, при която са счупени двата крака и челюстта на младата жена. Произнесеното от женски глас "майко, пари ми трябват" усъмнило до известна степен асеновградчанката, но й било отговорено, че звучи различно, заради счупената челюст.

Последвало искане да продиктува номерата на всичките 110 копюра 50-левки, за които бабата споделила, че може да задели за възстановяването на момичето си. При диктуването тя отново била споходена от съмнения дали няма някаква шашма в случващото се, на което й било казано да звънне на телефон 166 и да попита за инцидента. 

При набирането на номера отсреща мъжки глас потвърдил, че катастрофа и последствията от нея са факт. Веднага след това отново позвънил "доктора" с нареждането жената да слезе пред дома си ул. "Цар Иван Асен ІІ", където да предаде парите. Долу към нея се приближил мъж на около 40 г. По описанието й той бил висок 175 - 180 см, с къса тъмна коса, нормално телосложение, облечен със светли дънки и карирана риза. След като му предала 5 500 лева, жената се прибрала в къщи. Последвали разговори по телефона със сина й, след това и с "ранената" дъщеря. Съвсем без съмнения вече, бабата проумяла, че е жертва на нагла измама и подала сигнал в полицията

По делото са изискани справки от мобилния оператор. От тях става ясно, че номерът, от който е воден разговора, е с обслужваща клетка в Павликени. Към настоящия момент обаче не е изготвена справка относно собственика му.

Магистратите засичат поредица от прокурорски пропуски в разследването, сред които невъзможността да бъде проследена докрай картата. Не е разследвано дали действително бабата е имала разговор с тел. 166 и защо не е взето предвид, че тя разпознава лицето, за което твърди, че взело парите.

Не на последно място по делото остава неизяснен въпросът защо то се води образувано за престъпление станало на територията на Нови извор, след като данните сочат, че деянието е извършено в Асеновград.

Според съда прокурорът следва да предприеме извършването на необходимите процесуално следствени действия, след което да реши делото съобразно новосъбраните доказателства.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини