12 астропортрета, 12 астродуши

НАЙ-ПЪРВИЯТ СРЕД ПЪРВИТЕ

Знакът на началото на действието означава нов цикъл в личното развитие, агресивност и праволинейност. Неговото кредо е „Аз съм”. Преизпълнен е с кипяща енергия и ентусиазъм. Като кардинален знак Овенът през цялото време си поставя задачи, които го интересуват, докато не изчезне очарованието им.

Хората, родени под знака на Овен, изпитват вътрешна потребност да се отстояват в живота. Не им е достатъчно да поговорят за проблемите, те ги разрешават. И ще постигнат много, ако започнат да разсъждават. Тяхната импулсивност и неспособност да се вслушват в съвети може да ги постави в трудни ситуации.

Заради тяхната нетърпеливост те не довеждат нещата докрай и оставят на другите да го направят. Понеже са много честолюбиви, навсякъде искат да са първи и най-добри. Овенът е природен водач. Славата и признанието за него са по-важни от парите и удобствата. Но докато се стреми към авторитет и господство, може да стане агресивен и да прибегне към крути мерки вместо към дипломация и разум. И ако не му достигат разум и опит, може да се получи някоя глупост.

Овенът черпи сили от своята непоколебимост. Неуспехите не го обезкуражават и винаги търси нови възможности. Трябва обаче да се учи на любезност, приветливост и умение да анализира постъпките си. Високоразвитите Овни имат голяма сила на волята, уверени са в себе си, имат духовни способности за възстановяване на силите – това им е дар от Слънцето, което е в най-силна позиция в знака Овен.

Овенът е майстор на започването на дела от всякакъв вид и род. Решенията си взима практически мигновено и мобилизира всичките си сили. Това е знак, като никой друг ориентиран на победата над другите. За Овните са характерни две състояния. В първото той – завладян от някаква идея, се бори за нейното незабавно въплъщение. Адреналинът му в кръвта е повече от достатъчно, енергията увлича него и околните. В тези моменти е направо опасно да се намирате на пътя му. Ще ви прегази дори без да ви забележи.

Овенът прекрасно вижда целта и не се стряска от никакви препятствия. Действията му са спонтанни и ако целта му е покорена, той известно време се наслаждава на плодовете на собствените си усилия. После обаче, както си тържествува блажено, настъпва период на апатия, когато той възстановява силите си. Да го мръднете от мястото му в такива периоди, е меко казано трудна работа. Самоувереността не е проблем на този знак, понеже той избира цели, които максимално отговарят на издигането на жизненото му равнище.

Овенът е любител на всичко ново и на всякакви рискови начинания. Не го плашат несгодите, очакващи пионерите и първооткривателите. В екстремни условия се разкриват с пълния си блясък неговите таланти. Ентусиазмът на Овена може да увлече след себе си всички околни. Девизът му е: „Важното е да се започне, пък после ще видим…” Поради това резултатите от неговите действия често преминават по сценария: „Каквото повикало, такова се обадило”.

В повечето ситуации поведението му е достатъчно откровено. Казва това, което му е на душата, в редки случаи ще премълчи. Ако нещо или някой му харесва, Овенът открито ще изрази своите чувства. Като любовник е пламенен и страстен. Но в случай че още в първия момент неговите усилия не се оценят по достойнство, той е в състояние бързичко да се превключи на друг обект. Изобщо постоянството и домашарството не са негова страст, затова и тихият семеен живот му внушава откровен ужас.

Овенът винаги иска да бъде в главната роля, затова и в семейството често заема централно положение и постоянно организира за своето домочадие различни походи, екскурзии, вечери навън и т.н., така че да не остава място за скука и еднообразие.

На Овена винаги му е трудно да отстъпи и това в отношенията му с околните често води до конфликти, в които обаче той се чувства в свои води. За него е характерно черно-бялото възприемане на света, зад което прозират нюансите. И все пак, ако Овенът играе на ваша страна, бъдете сигурни, че ще се бори докрай. Той е сигурен и верен приятел. Силните му страни са инициативност, безстрашие, ентусиазъм и самостоятелност.

Знакът на действието, който започва в деня на пролетното равноденствие – 21 март – е начало на зодиакалния кръг и като следствие е родоначалник на много нови начинания. Младите Овни са импулсивни, амбициозни, пълни с енергия и ентусиазъм. Овните са пионери в много сфери, открити са за нови идеи и са привърженици на личната си свобода. Проблемите не ги плашат, те ще се втурнат с всички сили към целта и ще предпочетат да пробият всяка стена с челото си. Е, ако препятствията не поддават, може да загубят търпение и да се обърнат в обратната посока – може пък там да им провърви.

Овните са лидери и проявяват продължителна загриженост към подчинени и съратници. Те са много отговорни, но не желаят да се подчиняват на никого и няма да тръгнат срещу своите убеждения. Той си има своя истина за нещата. Огромният запас от енергия го прави агресивен и неспокоен, но и упорит. Няма да държи нищо в душата си и ще си каже каквото му тежи право в очите. Дори ще го изкрещи.

В личните отношения Овните са прями и откровени и са щедри и ентусиазирани приятели. В сексуалния живот Овенът е страстен и в същото време – взискателен. Той ще пришпорва чуждата мудност или умереност в чувствата. В някои случаи може да стане същински Дон Жуан, тъй като един от девизите му е „Дойдох, видях, победих”. И след това препуснал… Завоеванията са основна черта на Овена, затова му е много важно да си завоюва „приза” в упорита борба. Иначе не е интересно. От всички знаци на Зодиака няма да откриете по-самоотвержен родител, който ще застане като планина зад децата си.

Важно е Овенът да насочва енергията си към съзидание и новаторство, в противен случай може да започне да проявява агресия към другите, особено към близките си. Негативните емоции, самосъжалението, разочарованията правят Овена прекалено избухлив и раздразнителен човек. Но тъй като едно от основните му качества е прямотата, ще се умори също толкова бързо, колкото се е и подпалил. Не помни дълго обидите и не таи злоба (ще разберете на секундата, в която ви се е обидил).

Още една хубава черта на Овена е неговият оптимизъм. Той не губи присъствие на духа в най-сложни ситуации, съобразителен е и доста изобретателен. Но понякога вярата му в доброто може да забуксува, а оптимизмът да му се струва безразсъден. Но Овните, които разчитат на себе си и често надценяват собствените си сили, може да не забележат явната опасност и да предприемат неоправдан риск.

Силата на духа е основата на неговото преуспяване и е същност на неговия характер. Трудно можете да си представите Овен, изцяло потопен в домашното стопанство или да води тих спокоен живот. Овенът е лидер и шампион и още от най-ранно детство се старае да проявява упоритост, търси нови идеи и приключения.

СИЛАТА НА ТЪРПЕНИЕТО

Това е знакът на целесъобразната решителност и сила. Като земен знак е призван да се занимава с материални дела и успешно да ги овладява. Стреми се към духовната истина и да овладее практическата страна на живота; обича приятните неща и е съсредоточен в завладяване на материални ценности. Девизът му е „Аз имам”. Цени удобствата и изобилието, удоволствията и не щади енергия за задоволяване на потребностите си.

Когато постигне целта си, няма да хукне да преследва презглава нови. Старае се нищо и никой да не застава на пътя му. Трябват му пари не заради самите пари, а за да получава наслада от тях. Венера е негова стопанка, което го надарява с умение да цени красивото и формата, особено по пътя на осезанието. С други думи, това е сетивен знак и ако можем да го обясним по-простичко, то би изглеждало нещо като „око да види, ръка да пипне”.

Обича красивите дрехи и много му влияе външният вид. Голяма роля в живота му играят емоционалната и материалната сигурност. Той няма да се впуска от връзка във връзка, ако не е разбрал, че човекът му е полезен. Но се отнася лоялно към хората и често се занимава с техните проблеми.

Необикновено ревнив и може да възприема партньорите си като своя собственост и всичко това – от стремеж към сигурност. Той е много емоционален, има духовни способности и може да се почувства нещастен, ако си вземе половинка от „нисшите” съсловия.

Често не разбира сам мотивите си, но много силно се интересува от самопознанието. Планира живота си за много години напред и инстинктивно се движи към целта. И старанията му не се дават даром. Не обича да му се бъркат в работата и всякакви опити някой да му влияе.

Телецът е символ на постоянството и сигурността в Зодиака. Този знак на земната стихия подхожда към всичко от практическа гледна точка. Повече от всичко на света Телецът цени своя комфорт и стабилността на материалното си положение. В тези условия небързащият заникъде и мек Телец може да разкрие своите таланти. Венера, управителката на този знак, надарява Телците с добро чувство за форма и любов към красивите вещи. Впрочем в дадени случаи Телците могат не само да изпитват наслаждение от прикосновението към света на прекрасното, те самите са способни да създават произведения на изкуството, да украсяват своя или чуждия бит. Те много добре чувстват материалния свят, какво се съчетава с него, какво може да бъде направено, за да влязат в употреба вещите. Затова и сред тях има много дизайнери и скулптори.

Телците са вродени собственици. Това се отнася и за човешките взаимоотношения. Ако Телецът влага в нещо своите сили, средства, емоции, той непременно очаква резултат. Представителите на този знак умеят да строят силни и стабилни отношения в семейството си. Домът – като пълна чаша, е техният идеал и те не жалят сили и време, за да го постигнат.

Телците трудно се решават да започнат някакво дело, дълго се колебаят. И това е, защото много-много не обичат промените. Но след внимателна подготовка могат дълго да работят в избраната посока. Техният ентусиазъм остава незабелязан от околните, но затова пък самите Телци много добре усещат своите желания. Да бъдат отклонени от набелязаната цел, е практически невъзможно.

Изобщо, Телецът е много упорит знак. Пряка съпротива Телците не оказват, просто не обръщат внимание на намесата. Принципно те сами изпълняват своите задачи, не изискват и не очакват ничия помощ. С известни условия може да му се припише поговорка от типа на: „Дай, за да получиш”. Но няма сила, която да накара Телеца да работи за голата идея! Резултатите от неговата дейност задължително трябва да служат за укрепване на положението му.

Основните характеристики на Телеца са неговата практичност, надеждност, решителност и сила на волята – никой и никога не е в състояние да го премести, но с готовност ще следва някого, на когото се доверява. Той е стабилен, консервативен и миролюбив и има най-добрите качества на работник.

Телецът не се вижда без материални ценности и от детството уважава собствеността – своята и чуждата, така че ще направи всичко, което зависи от него, за да избегне дългове и да поддържа финансова сигурност.

Принципно е остроумен и практичен, предпочита да се доверява на собствения си опит и се учи от опита на другите. Той е разумен и справедлив, непоколебим в трудни условия. В редки случаи може да е непоносимо самоуверен и упорит, ултраконсервативен и егоцентричен. Но такива крайности общо взето не са му присъщи.

Телецът е верен и щедър приятел с огромен потенциал за любов, но рядко дружи с някого, който е извън пределите на неговия социален статус. Иначе са много привързани, нежни и добродушни, скромни и бавно се „впрягат”, но когато гневът им се натрупа, може да изпаднат в неконтролирана ярост. Такива изблици може да са също толкова неочаквани за околните, колкото и остроумните шеги в най-неочаквани случаи.

Все пак избягвайте да го дразните, защото ще се сблъскате с другата му страна и няма да се поколебае да ви прегази. Което впрочем може да не стане пряко. Телецът е несравним в „мръсните номера”, скроени зад гърба. И горко ви се пише, ако предизвикате тази му природа. Ще се чудите откъде ви е дошло.

Телците имат добър естетичен вкус, наслаждават се на изкуството, за което нерядко самите те имат талант. Всичко грозно и безформено ги отблъсква. Може да имат религиозни възгледи и понякога нетрадиционна ориентация. Обичат жизнените блага, комфорта, доброто ядене и пиене, не могат да устояват пред изкушенията, което може да доведе до разпуснатост.

Телецът е трудолюбив и не се бои да запретне ръкави. Сигурен и методичен, амбициозен и способен на продължителна монотонна работа. Старае се да създава структури, където има минимален риск за внезапни промени. Най-добри резултати постига в тези сфери, където резултатите зависят от личното му участие.

Развива се в най-различни области но най го бива в банковото дело, архитектурата, строителството, селското стопанство, медицината, химията, промишлеността, застраховането. Може да е идеален попечител. Сред Телците има достатъчно надарени музиканти. И певци – гласът се управлява от знака Телец.

Телецът повече от другите знаци е любвеобилен и чувствен, затова пък най-малко е склонен към експерименти. Той е постоянен и верен съпруг, любящ и не изисква прекалено много нито от половинката, нито от децата си. С ярост ще защитава любимите си хора, ако някой от околните посмее да ги оскърби или обиди. Но ще прости на „злосторника”, ако той признае грешката си и се извини. А най-добре – ако я поправи.

РАЗПИЛЯНИЯТ МНОГОЗНАЙКО

Ето го знака на бързата мисъл и действия. Девизът им е „Аз мисля”. Меркурий има отношение към преговорите, разбирането, затова Близнаците дават становище и класифицират. За контакти се нуждаят от думи и идеи. Езикът означава много за тях – това е сферата на тяхната дейност. Словото е спасителен пояс, а мислите може да скачат от едно на друго. Ораторските способности са положително качество, но те трябва да се научат да си държат езика зад зъбите.

Близнаците са жадни за знания и са способни да се обучават. Тяхната изобретателност и сила на въображението често им дава писателски талант; те са експериментатори и критици. За тях винаги е важно образованието а ако то не е достатъчно, измъчват другите. При добро образование те са приятни и културни в общуването. Поведението им се определя от моментното настроение, затова са „двувалентни”, а разнообразието е солта на живота. А това може да ги заведе далече.

При неуспехи изпадат в депресия, затова е най-добре, когато имат няколко интереса. Състоянието на постоянно наострено внимание не им дава душевен и физически покой. В трудни ситуации обаче рядко губят разум. Тяхната изобретателност открива нови възможности.

Ръцете, краката и нервите са подвластни на Близнаците. Обичат да придават форма на идеите си, на тялото. А идеите им са повече от достатъчно. Трябва да се стараят да дават почивка на ума и тялото си. Първоначално да се опитат да удържат в покой ръцете и краката си и да се хранят по-бавно. Това ще им помага в гневни минути или душевно напрежение.

Близнаците се ползват с популярност, така че може с блясък да водят разговор, да са общителни и деликатни. Но не обичат да са привързани към едно място или към един човек. Тяхната любов към престоя вкъщи може да се приравни към нулата. Имат ненаситно любопитство, търсят лична духовна сигурност в постоянно променящия се свят. Обичат пътуванията и промените. Макар че материалните блага не ги привличат много-много, те все пак означават за тях власт и свобода, което ще рече, че са им необходими.

Децата Близнаци са прелестни, изобретателни и педагозите гледат на тях малко през пръсти, макар че те трябва да бъдат възпитавани колкото се може по-отрано. Това се налага, понеже по-късно недостатъците им трудно могат да бъдат изкоренени. Вече пораснали и помъдрели, трябва да полагат усилия на волята, за да се дисциплинират. При успех ще се получи сила и оригиналност в обществените и художествените области.

Близнаците не признават условностите. Принудени са да защитават своята оригиналност, за да се отличават от околните. Струва им се, че за да развиват своите способности, трябва напълно да се освободят от всички зависимости. Изправят се срещу всякакви устои, нарушават правила, въстават против началството, защитават от всички своята индивидуалност.

Няма да си мръднат и пръста за условности от всякакъв вид и род, но с възрастта започват да разбират, че без сътрудничество няма и самоизразяване. Този въздушен знак трябва да разбере, че съдбата на човека зависи от съдбата на човечеството. Ако се научат да преодоляват своите недостатъци, прекрасните им способности ще водят към високи цели.

Управителят на Близнаците – Меркурий, придава на представителите на този знак прословутото му любопитство и интерес към всичко ново. Близнаците с лекота завързват контакти с непознати хора и в колекцията си имат маса повърхностни запознанства. Принципно на тях им се удава с лекота ученето и до дълбока старост могат да придобиват нови знания.

Тези хора намират мястото си в социума в сферата на комуникациите и обществените връзки, а много Близнаци са способни да намерят практическо приложение на последните достижения на науката. Към живота се отнасят с лекота, решенията си взимат бързо, изхождайки от наличната си до този момент информация. Затова върху техните решения силно влияние оказват близкото обкръжение и сферата на общуване. Поради това понякога и са способни на секундата да променят гледната си точка. Впрочем това е достатъчно практичен знак и от всяка ситуация може да извлече полза, така че определението „въздухар” е много далеч от истината за този знак.

Близнаците имат една интересна особеност – каквото и да правят, винаги в крайна сметка се оказват прави, поне на думи. Всяка ситуация, в която участват, те могат да представят така, сякаш са действали абсолютно правилно и да бъдат разубедени, е практически невъзможно. Тази способност да се жонглира с думите понякога пречи на Близнаците при създаване на семейство. Кой би искал да се чувства въртян на малкия пръст на домашния фронт.

Нужно е да отбележим, че близките, емоционални отношения невинаги се удават на Близнаците така добре, както повърхностните връзки. Зад потока от слова към своя любим те често забравят да разкажат и за по-дълбоките си чувства. Отсъствието на дълбочина в отношенията с противоположния пол Близнаците често компенсират с количество познанства. Това е открит, въздушен знак, той не обича дълготрайните обвързаности и винаги ще открие вратичка, за да усеща себе си свободен.

Близнаците са двойствени по натура, неуловими, сложни и противоречиви. Сред пороците им са двуличност и капризност. Този знак е свързан с Меркурий, планетата на детството и младежта, както и на търговията и хитростта. В най-добрия случаи те са привлекателни и дружелюбни, а в най-лошия – прелъстителни и коварни. Те мое да са по детски живи и щастливи, приемат новите идеи с ентусиазъм, макар че той не им стига задълго. Способни са като пеперуда да летят от един проект на друг и животът за тях е игра. „Смяната на конете на кръстовището” е нещо нормално за Близнаците. Също са склонни често да сменят и решенията си.

Те са ласкави, вежливи, добри, щедри и внимателни към бедните и страдащите, но само в случай че благотворителността им не заплашва собствения им комфорт. Може да се стремят да са честни и прями, но личните им интереси винаги ги принуждават да постъпват така, както на тях им е изгодно. Ако обстоятелствата са против тях, те ще нацупят като деца.

Близнаците изискват внимание, възхищение, влагане на пари, сили и средства и ако не получат това, може да изпаднат в гняв и истерия. Отразяват всички промени в околното пространство и бързо се приспособяват към тях. Трудно е да се определи характера им еднозначно. В неблагоприятни условия Близнаците може да станат раздразнителни, нервни и недоволни. Но тяхната изобретателност и ловкост им помагат бързо да намират изход от много сложни ситуации.

Повечето от Близнаците имат остър, интуитивен, понякога блестящ ум и обичат умствените главоблъсканици. Но концентрацията им не стига задълго. Обожават учението, попиват информацията като гъба, лесно може да разберат всичко, което изисква интелектуална ловкост, но не обичат да влагат прекалено много усилия. Затова ръчната и пипкава работа не им е по сърце. Ако Близнаците изберат интелектуален труд, то трябва да учат целенасочено и настоятелно, иначе са склонни да се разпиляват и да прескачат от една тема на друга.

В любовта Близнаците са непостоянни, но това не е признак на коварство, а чисто умствено свойство. Трудно им е да се увличат емоционално в процеса, постигат го с ума си, затова в личните отношения им е необходим постоянен умствен стимулатор и смяна на впечатленията. Романтиката не им е силна страна, нищо не приемат насериозно и може да бъдат цинични. Любовта им е интересна, когато е нова. Обичат интригата, но когато се доберат до нещо, губят интерес. С Близнаците обаче никога не е скучно – те са приятни и разнообразни събеседници, лесно стават душата на компанията, но могат да станат прекалено приказливи и самохвални.

ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ТРАДИЦИИТЕ

Ракът е знак на силните емоции. Девизът му е „Аз чувствам”. Най-силният знак на Водата повече подхожда на жени, тъй като повече от другите знаци е свързан с дома и семейството. Притежава силен инстинкт за защита и е насочен към домашно-материалната сфера. Много е обидчив и се страхува от насмешки.

Черупката – символът на Рака, означава голяма вътрешна чувствителност, страхливост, физическа и психическа ранимост. Пази се от душевни травми, търси сигурност и безопасност в усамотение, а това му е повече от обидно, тъй като има силна потребност от дом и семейство. И животът му няма да е пълен и съвършен, ако не си свие семейно гнездо.

Заради своята безопасност е готов на всичко. Рядко поставя на карта парите си, не обича рисковете, но може да предприеме риск, за да подсигури бъдещето си. Внимателно борави с парите и няма да подведе хората, които му се доверяват. Винаги плаща дълговете си и очаква същото и от другите.

Ракът има сложни душевни преживявания. Той може да създава впечатление или на човек с голяма душевна сила, или на безпомощно дете. Това се обяснява с това, че Слънцето в този знак сменя своята посока (лятното слънцестоене) и започва отново да се движи на юг, небесните дела спират, както и Ракът. Това са най-дългите дни през годината. Принципно Ракът е доброжелателен, но променливата Луна го прави ту любезен и откровен, ту меланхоличен, затворен и сдържан.

Ракът има дипломатически талант, затова постига своите цели. Ако се чувства обиден, може да се държи безразсъдно и в този момент не е в състояние да си сътрудничи с другите. Държи се по детски упорито, което е един от съществените му недостатъци, с които трябва да се бори.

Прави впечатление на спокоен и кротък човек но мислите и чувствата му трудно могат да бъдат разгадани – това е достъпно за малцина, затова и често остава неразбран. Децата Раци по природа са нежни, мили и готови да помогнат. Раците родители пък излъчват топлина. Но това крие някои опасности. Те искат да имат хората, които обичат, само за себе си и любовта им никога да не свършва.

Негодувание и злоба могат да ги направят опасни врагове. Но те никога няма да престанат да обичат. Любовта им е многопластова и напомня на майчинската. Родителският им инстинкт е толкова голям, че майката продължава да обича децата си дори когато те се отнасят лошо с нея. Изобщо – семейната история означава много за Рака. Той е патриот и има прекрасна памет.

Старае се да избягва душевните и физическите страдания по всякакъв начин и тъй като редът и чистоплътността са техни отличителни качества, те не понасят неща, изключващи абсолютна чистота. Предпочитат изтънчената атмосфера. Ракът има силно въображение, затова не трябва да мисли за болести. Трябва да умее да казва „да” и „не”, да следи настроението си, да се бори с нетърпимостта, страховете и прекомерната си чувствителност.

Не е способен да се самоиронизира, самодоволен и самолюбив е. Но, от друга страна, може да е безпомощен и тщеславен. Обича дрехите и ненужните дреболии. Владее изкуството на пасивното съпротивление, което е ефективно оръжие срещу неприятните хора. Има добро разбиране за нещата и е изпълнителен, но ако го потискат, се вцепенява. Не обича да го съветват, иска всичко да решава самостоятелно, плашат го мислите на другите хора. Понякога се страхува от отговорност, но важната работа изпълнява точно, надеждно, пунктуално и успешно.

В дълбините на своята душа Раците са чувствителни и сантиментални, докато външно – особено в непозната обстановка – това може никак да не личи. Раците проявяват истинската си същност, когато чувстват емоционална поддръжка от околните. Те са внимателни и съпричастни към близките си, чувстват тънко техните колебания в настроението. Впрочем понятието „близки хора“ далеч не се изчерпва с домочадието. В много случаи това могат да бъдат приятели или колеги, които съкровено им се доверяват. Именно в такава среда Раците най най-ярко разкриват своите таланти. Това са решителни хора, обладаващи добра делова етика.

Захващайки се с някаква работа, Ракът е склонен да се довери на първия си импулс и да отдаде маса енергия за своето потомство, стараейки се да предвиди всички възможни препятствия по пътя на неговия растеж. Затова той оставя делото да се развива на самотек, давайки възможност за самостоятелно развитие на своите деца. Когато той помага със съвет или оказва морална или материална поддръжка, проявява по-скоро пасивно, отколкото активно внимание. Като правило Раците се гордеят със своите деца и са готови да разберат и приемат всяка жизнена позиция, свързана с тях. Раците имат богат вътрешен свят, на тях им е близка историята на собствения им народ, народното творчество. Луната, управителка на този знак, отговаря за проявата на загриженост и надарява Раците с качества на мъдри родители. По принцип може да се каже, че те живеят със собствените си емоции, преживявания, желания, които невинаги могат да се реализират в обществото.

Външните обстоятелства и събития много силно влияят на преживяванията на Рака и острата си чувствителност Раците разкриват само пред тези, на които действително се доверяват. Те тънко чувстват природата, вероятно затова този знак традиционно се свързва със земеделието. Чисто интуитивно повечето Раци с лекота определят оптималните срокове за селскостопанската си работа, получават удоволствие и се зареждат с енергия от работата със земята.

Характерът на Рака най-малко се поддава на ясно описание. В един период Ракът може да е срамежлив и сантиментален. Той е консервативен, обича природата и дома, стреми се към „собствено гнездо”, където да се оттегли и да свали стреса и да се изолира от околния свят. Рачешкият дом принципно е доста тайнствен, тъмен, но удобен. Не може да се каже, че Ракът е необщителен човек, но му е необходимо собствено време, което да прекарва насаме със себе си.

Има обаче и друг тип Раци. Външно тези хора изглеждат като дебелокожи, безкомпромисно упорити, целеустремени, енергични, умни, интуитивни, понякога с философска дълбочина на мислите, граничещи с вдъхновение. Техните близки обаче може да виждат съвсем друг характер – любезен и чувствителен към хората, които обичат. Раците често са фантазьори, обичат изкуството, литературата, особено онази, която засяга дълбоки струни в душата им. В известна степен всички Раци притежават ораторски талант. Ако Ракът успее да балансира вечното си желание да се оттегли в себе си и възможността да води след себе си другите, той може да стане вдъхновител и да създаде нова идеология. Раците добре влизат в качеството на лидери.

В личните отношения Раците са романтични, емоционални и раними, но в брака не са склонни силно да проявяват сантименталност, затова лоялността се явява тяхна силна страна. Дори ако Ракът се е впуснал в странична връзка (а това е възможно, особено за мъжете), съпругът винаги остава на първо място и предаността му не подлежи на обсъждане.

Раците са прекалено чувствителни към влиянието на тези, които обичат и на които се възхищават, затова е необходимо внимателно да избират обкръжението си. Присъща му е привързаност към определен кръг хора и територии и често делят всички на „свои” и „чужди”.

Паметта на Рака е доста своеобразна – най-лесно запомнят събития, свързани с емоционални впечатления. Понеже са емоционално нестабилни, Раците могат да сменят емоционалните си привързаности, гледната си точка, мнението си, могат лесно да се предоверят (точно както и да мамят). Може да са нетактични, хитри, мрачни, жалостиви към себе си, да страдат от комплекси за непълноценност и обидчивост.

МИЛОСТТА НА КРАЛЕТЕ

Знакът на великодушието, гордите чувства, Лъвът означава стремеж към самоутвърждение, развитие на вътрешния принцип за власт. Това е знак на огъня, подчинен на Слънцето, а задачата на Слънцето е дарява топлина, светлина и живот. Тази сила действа благотворна на всичко живо, центърът на Слънчевата система привлича към себе си останалите планети. Лъвът е щедър, обича театъра и да е център на внимание. Помага му Фортуна. Пред него се откриват нови хоризонти, когато изглежда, че няма изход. Слънцето го изважда на светло.

За Лъва са важни домът и личната му независимост. Има потребност да създава новото в духовната област и чисто физически. Подвластно му е сърцето. С пълни шепи пръска пари и знания, без да мисли за себе си. Чувства силно привличане към противоположния пол. Например французите са типични Лъвове.

Лъвът подсъзнателно смята, че целта оправдава средствата. А парите за него са просто средство. Той смята, че другите имат същата представа за честност като него и затова може да е прекалено доверчив. Не обича повторенията, разбира за какво става дума и проявява нетърпение и упоритост. Тези, които не споделят неговото мнение, трябва да действат внимателно и тактично, без да засягат неговата чест.

Лъвът иска всички да имат добро мнение за него и прави всичко в името на това. Знае какво впечатление прави и се старае да го направи още по-добро, но това не означава, че се задълбочава в себе си или се бори със своята същност. Има способности за драматично изкуство, играе благородна роля и се вживява в нея за цял живот. Има много високо мнение за себе си, което замества съвестта му. Прави всичко, което смята за правилно, дори ако то е срещу общественото мнение. А ако го притесняват, може да намрази и захвърли работата.

Лъвът е символ на благородство, сила, достойнство. Това е царски знак; Във всяко движение се чувстват гордост и достойнство, което може да забележи всеки. Властта повишава самосъзнанието му. Чувствайки отговорност, ще направи всичко, за да оправдае доверието. На ръководен пост той е взискателен към себе си, проявява творчески сили, за които всички ще заговорят. Но ако потребността му от авторитет не е задоволена, може да развие инертност, суетност и непостоянство.

Жените Лъвове пък обичат да играят в брака първата роля – когато нещата отиват към брак и деца, те се превръщат в истински лъвици и ако към себе си понякога допускат обиди, то никога няма да го позволят към децата си. Лъвът има практичен ум, интерес към философията, ентусиазъм, изобретателен е и с това влияе на общественото мнение.

Ако са спокойни и добре осведомени, няма по-щедри от тях. Те са храбри и безстрашни, никога не удрят под кръста, дори когато всички козове са в техните ръце. Когато са победители, са великодушни към враговете. Но победени, никога няма да се откажат от борбата. Девизът им е „Аз искам”.

Лъвът обожава да е център на внимание. В такива ситуации той се усеща като Човек с главна буква. Талантите на този знак се проявяват ярко и привличат вниманието на околните. Лъвовете обладават огромен енергиен потенциал и не се щадят в изразходването му.

Лъвовете са артисти по рождение, майстори на превъплъщението. За тях животът е сцена за проява на техните таланти. Те не търпят критика и се стараят да не общуват с хора, които са източници на такава. Лъвът допуска до себе си хора, които напълно одобряват действията му. Всичко, което той прави, следва да предизвиква възхищението на околните. А в тази насока Лъвът хвърля много сили. В младостта си той иска да е най-добър във всичко, но с възрастта концентрира усилията си в конкретна сфера, чрез която и се осъществява неговата самореализация.

Но освен големи амбиции Лъвовете са надарени и със способност дълго да работят в едно направление. Провалът в дадена област не ги сваля на земята. Ако Лъвът е решил до нещо да се домогне, то настойчиво ще действа в избраното направление, преодолявайки различните препятствия. Настойчивост и кураж? Изобщо не са проблем за него. Лъвът действа честно и открито. Увереността в безпогрешността на своите намерения, вярата в себе си – това са качествата, които му помагат да осъществява своите желания. Неговият напор, искреност, откритост привличат хората, сред които той майсторски разпределя отговорностите сред своите почитатели. Затова Лъвът често встъпва в ролята на лидер (формален или неформален – зависи какви цели си е поставил).

Личният живот на Лъва рядко бива безоблачен. Той умее красиво да ухажва, да завоюва вниманието на противоположния пол. Може да се каже, че изкуството на флирта го е измислил някой Лъв – познато му е още от раждането. Жалко, че в семейния живот неговото желание за вечен празник невинаги се реализира с лекота. А за да бъде стабилен семейният му живот, на Лъва му е необходимо постоянното възхищение вкъщи.

Лъвовете са най-доминиращият, най-творческият и екстровертен от всички знаци на Зодиака. В основата на характера им са величие, великодушие и амбициозност. Те са волеви, положителни, мъжествени, самостоятелни, уверени в себе си и няма такава дума като „съмнение” в техния речник. Най-ефективни са в качеството на командири и водачи, с обаяние и любезност завоюват лоялността на подчинените. Те са естествени и знаят точно как да използват творческата си енергия.

Важно им е да знаят какво получават в резултат на всяко от действията си. Идеализмът и амбициите на Лъвските планове обикновено смущават последователите им, но Лъвът има достатъчно аргументи, за да проникнат те право в сърцето на съюзниците му. Ако Лъвът се натъкне на неуспехи, той намира начин да извлече изгода дори от тях.

Лъвът се старае да твори добро, той е прекалено голям идеалист и хуманист. Той е надарен с добър интелект, има широки философски възгледи, често е религиозен. Вярата си отстоява с голям жар и вярва искрено. Някои Лъвове може да станат основатели на нови доктрини.

Недостатъците на Лъва са също толкова мащабни, колкото и достойнствата му. Например той може да стане едно от най-неприятните човешки същества, проявявайки крайна арогантност, гордост, високомерие и прекалена прибързаност. Лъвовете са ревниво подозрителни, но по отношение на конкурентите никога няма да използват хитрости и лъжи, за да ги дискредитират. Затова пък може да проявят егоизъм с лихвите, алчност, патетичност самохвалство и снобизъм по отношение на подчинените си – и при това ще им делегира част от грандиозните си планове.

Ако трябва да добавим и страстта към разкош, жаждата за власт, неограничената сексуалност и емоционалност, то всичко води до това, че никой не иска да контактува с тях нито в личния, нито в обществения живот. За щастие тези качества се проявяват рядко и не задълго, тъй като съвестните Лъвове имат достатъчно благоразумие и мъдрост, за да контролират тези прояви. Но недисциплинираността е най-трудният за преодоляване от пороците им.

В отношенията с другите Лъвовете се проявяват като искрени и открити хора и са много доверчиви. Топли и сърдечни, макар и не винаги добри, Лъвовете са най- чувствителните към злоупотреби с доверието им. Такова нещо те прощават много трудно. Лъвовете обичат ласкателствата и невинаги са обективни. Много страстни и сексуални, привлекателни за противоположния пол, на тях им е трудно да бъдат постоянни – някои могат да бъдат откровено безнравствени. Но Лъвовете са искрени и щедри с тези, които обичат, но ако те са обичаните, Лъвовете са склонни повече да получават, отколкото да дават, и поддържат връзката дотогава, докато тя им е изгодна.

АНАЛИЗАТОРЪТ - ВСИЧКО ПОД ЛУПА

Трудът за Девата е солта на земята. Подвластна на Меркурий, тя винаги търси знания, за да подчини материята на контрола на разума. Тези постоянни стремежи я учат, че умът е добър слуга, но лош господар, особено когато умът претендира да е суверен на душата. Тези знания обаче постига не с острия си ум, а с нещо много по-тривиално – с горчив опит.

Символът на знака – житни класове в ръце, означава щедрост, която расте на нивата на опита. Върши работата си с особена стриктност и отчита всички детайли. Сериозни, точни, обичат да внасят ред в хаоса. Не обичат обаче да помагат на безделници. За тях истинската аристокрация е аристокрацията на труда. Но Девата не е мъченица, затова пък е прекалено практична. И е умна, няма спор.

Когато към нея се предявяват прекалено големи изисквания, тя убедително ще каже „не”. Положителните й черти са старателност, изпълнение на дълга, което често води до ограничения. Тя не може да говори за нищо друго освен за работа. Подлага собствения си свят на микроскопичен анализ, често засяда в несъщественото, без да може да схване проблема в неговата цялост. Този знак си има дори поговорка: „Вторачена в дърветата, Девата не може да види самата гора”. Ето това е тя. Сега вече я познавате малко по-добре.

Високоорганизираните Деви с времето успяват да разграничават главното от несъщественото. Тогава от тях се получават големи учени, конструктивни критици, прекрасни издатели, за които съвършенството е заповед номер едно.

Типичният девиз на Девата е „Аз анализирам”. Но това не означава, че трябва да използва блестящия си ум, за да критикува божествената мъдрост. Тя трябва да умее да оценява своите и чуждите постижения обективно и безпристрастно. Нейните способности са особено подходящи за професии, свързани със сферата на обслужване, но може да крие своето Аз и да се смята за неподходяща към такава работа.

Девата ръководи здравето. Тя трябва да знае, че умният човек няма да пилее здравето си по преживявания, прекомерен труд и грижи. Безполезните страхове може да се отразят зле на здравето й, но като цяло разполага със завидна физическа съпротива на болести. Това обаче – само при условие че умът й е дисциплиниран. Тялото на Девата отхвърля изкуствени храни и лекарства. А ако тя нервничи и се ядосва, дори храната може да стане вредна за нея.

Девата е земен знак, затова обича материалната сигурност, добрата храна, удобствата и дрехите. Дори може да я видите да върти такъв магазин. Тя купува само висококачествени изделия и не понася небрежната работа. Може да стане интригантка и да се смее зад гърба на хората, които независимо от своята добра външност изостават по развитие зад нея.

Трудно й е да икономисва пари, тъй като разходите й са големи. Трябва да си създаде система, с която да се въздържа от ненужни разходи. И макар че тя има желание да отлага някои неща във времето, то не й стига за дълго.

Общо взето е безразлична към любовни приключения и не се стреми с всички сили към брак. Само съвършенството е способно да я отклони от „правия път”. Въздействат й красивите думи, които предпочита да чува от другите, отколкото да изрича сама. Предпочита ги пред проявата на чувства. Жената Дева е по-активна от мъжа, може да застане начело на семейството, да командва мъжа си и околните и да поеме отговорност за дома и членовете на семейството си.

Девата е най-практичният знак на Зодиака. Те са работохолици и им е много тежко да се окажат без работа. Меркурий, управителят на Девата, дарява представителите на знака с ловки ръце, съобразителност и умение да обърнат всяка ситуация в своя полза. Земната стихия, към която се отнася знакът Дева, им дава упоритост и желание да бъдат полезни. Те са много внимателни към детайлите, техните таланти ярко се проявяват в материалната сфера. Великолепни изпълнители, способни с години да поддържат своята техника. Девата бързо се обучава в процес на работата, често по точност на работата превъзхожда своите началници.

Най-важните решения в живота си Девата взима, основавайки се на трезва преценка и умение да анализира ситуацията. Девите не вземат решения под влияние емоции и интуитивни прозрения. И често в живота доказват, че са били прави в своя избор.

Девата не е много уверена в себе си, затова рядко афишира своите намерения. Нейната вяра в собствените сили нараства във връзка с получаването на конкретен резултат. Подкрепата, одобрението на околните, усещането, че са нужни, значително повишава самооценката на Девите. Критиката за тях е възможност да повишат качеството на своята работа. Но и самите те много добре виждат недостатъците на другите и се стараят да им помогнат да ги поправят. Забележките на Девата по правило имат конструктивен характер.

В личния живот този знак отделя доста внимание върху здравословния начин на живот, а също за тях е характерен творческият подход към организирането на бита, всячески се стремят да облекчават всекидневния си труд посредством използването на техника и приспособления. В отношенията с близките си са грижовни, много привързани към любимите си хора, но и склонни да ги критикуват прекомерно. За тях по-важни са надеждността на отношенията и увереността в партньора, отколкото външната проява на чувства.

По качество Девата е женски знак и всяко момиче от знака Дева подсъзнателно се възприема като изтънчено, творческо и красиво. Това впечатление често се подкрепя от нейната стриктност, любовта й към чистотата, хигиената и реда, известна аристократичност. Принципно Девите са проницателни, критично настроени и са консервативни в своите виждания. На пръв поглед те са емоционално студени, но това е само привидно, тъй като Девата внимателно потиска емоциите си. Ако обаче прекалено дълго ги крие, това ще доведе до душевна атрофия и желание да съхрани отношенията си с другите, а не да ги развива.

Девите се боят от натиска на емоциите, тъй като не са убедени, че решенията им са правилни, а емоциите за тях са спонтанни, необмислени решения. Като плюс може да им се отбележат тяхната практичност, изисканост, веселият и приятен характер, остроумието, умението практично да подхождат към решаването на всяка задача – макар че практичността далеч невинаги е уместна в личните отношения.

Представителите и на двата пола обикновено са очарователни и в брака те са искрени и любящи. Любовта им често е по-скоро идеалистична, отколкото чувствена, а страстта им е строго дозирана.

Девите са интелектуално развити, методични, логични, старателни и прилежни. Съчетават в себе си психологията на изобретатели и възможността за ясен анализ на най-сложни проблеми. Те са много внимателни към детайлите и могат да бъдат толкова взискателни, че да прескочат от стратегията на тактиката и да зациклят в нея. Обичат да работят с ръцете, добре се разбират с техниката, имат изобретателски талант. Пунктуални, трудолюбиви, добросъвестни – стараят се всичко да доведат до съвършенство.

Много конкретни, трудно им е да дават абстрактни заключения. Разглеждайки много гледни точки, с мъка възприемат различни философски понятия и не са сигурни коя гледна точка да приемат.

С подобни качества по-лесно заемат ролята на подчинени, отколкото на лидери. Излишната отговорност дразни Девите, често не им достига стратегическо виждане на проблемите, затова пък са несравними изпълнители, що се касае до детайлната реализация на идеите.

Ако се абстрахираме от казаното дотук, според статистиката сред Девите има най-много притежатели на голямо състояние – точно защото са способни не просто всичко да пресмятат, но и методично и последователно да го реализират.

Недостатъците на Девата се явяват продължение на достойнствата й. Взискателността, сдържаността и скромността са способни да прераснат в капризност и саможивост. Критичността се превръща в придирчивост и хленчене, а загрижеността й към детайлите в даден момент може да мине в издребняване. Освен това Девите са нерешителни и доста дълго претеглят, преди да започнат да действат.

ГЛЕДНА ТОЧКА В МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО

Венера придава на Везните чар и красота, желание да се харесват и да са признати. Високоразвитите типове никога няма да се откажат от принципите си заради аплодисментите, тъй като от опит знаят, че конюнктурните съображения водят до унижения. Везните са кардинален знак, затова живеят в сегашния момент и са много предприемчиви. Но за активност те се нуждаят от сътрудничество с други хора, тъй като не могат да завършат започнатото дело.

Имат потребност от партньор за пълно щастие, но такъв, който да им позволява да съхранят своята индивидуалност. Бракът и сътрудничеството, както и обществените контакти за тях са много важни. Затова често избират юридически професии, обществена работа или се занимават с изкуство. Благодарение на това, че в този знак Сатурн е в най-силната си позиция те имат силно чувство за справедливост и към спазване на правилата на играта.

От партньорите си очакват същото и голяма работоспособност. Въпреки твърдението на много астролози, точно заради влиянието на Сатурн Везните не са мързеливи. Колкото е по-високо тяхното развитие, толкова е по-интензивен техният труд, особено след 29-ата година (цикълът на Сатурн). Везните са въздушен знак, затова подчертават интелекта, винаги търсят знания, нови мисли, духовни интереси.

Имат способност да анализират обществените събития и обкръжението. Интересуват се от психология и човешки отношения. Умеят да съветват и да помагат на хората в решаването на лични въпроси, често встъпват в ролята на мирови съдии. Техният девиз е „Аз уравновесявам”. Рядко дават воля на раздразнението си, тъй като стопанката им е Венера, но ако загубят самообладание, ще си кажат всичко. И след 50 години ще помнят казаното и ще напомнят за него. Но гневът им бързо се уталожва, оставяйки място на потиснатост.

Представителите на знака Везни са тънки познавачи на всичко, което може да се нарече хармония. Тяхното поведение често е продиктувано не от собствените желания, а от желанието да направят добро впечатление на другите. Те винаги са способни да погледнат на дадена ситуация някак отстрани. Именно заради това им качество на тях им е трудно да вземат самостоятелно важните си решения, предварително претеглят всички за и против, търсят съветите на други хора.

Понякога може да изглежда, че решенията сами си идват, но в действителност не е така. Везните претеглят и избират подходящото за тях предложение, но не търпят силов натиск върху своя избор. Те се съгласяват с всичко, но постъпват по свой собствен начин. Веднъж взели решение, те развиват бурна активност по пресътворяването му в реалността. Хората от този знак принципно много добре са адаптирани в социума, имат маса полезни познанства, умеят да бъдат приятели. Предпочитат да действат в рамките на закона и винаги отчитат последствията от своите действия. Везните се стараят да бъдат в течение на всичко ставащо с приятелите и познатите си и нерядко ги сравняват със себе си.

Везните обичат ясното разпределение на отговорностите, затова при създаването на семейство предпочитат взаимоотношения, в които са описани всички права и отговорности и на двете страни. Те обикновено не разчитат на интуицията си, а предпочитат трезва преценка на възможностите и перспективите на съюза. Чувстват се добре в неголяма компания, на корпоративни вечери, с лекота завоюват вниманието на противоположния пол.

В случай че имат желание, сами ще направят крачката към запознанство с всеки човек, който е предизвикал техния интерес. Близките отношения, семейните връзки са в състояние да ги отегчат. Талантите на Везните ярко се разкриват в сферата на изкуството, както и навсякъде, където се изисква дипломатичност. Господарката на Везните – очарователната Венера, ги е надарила с усет за прекрасното и умение да помиряват враждуващи страни.

Везните са единственият „неодушевен” знак на Зодиака, докато всички останали представляват животни или хора. Дали е съвпадение или не, те са един от най-цивилизованите знаци, олицетворяващи чар, интелигентност, добър вкус, естествена нужда към доброта и хармония. Представителите на знака Везни са способни фино да усещат красотата и изкуството и удоволствието, което носят те.

Везните са достатъчно обективни и подобно на богинята на правосъдието са способни да вземат безпристрастно решение. Прекрасно отделят мнението от фактите и аргументите, достатъчно бързо определят къде е истината и къде – лъжата. Някои Везни са способни да проявяват нетърпимост към критиката и алчност, но като цяло това не им е присъщо – по-често имат дипломатичен и сдържан характер.

Везните са чувствителни към чуждите потребности и имат почти интуитивен дар за разбиране на емоционалните потребности на приятелите си и как да ги удовлетворят. Много общителни, доброжелателни и дружелюбни, ненавиждат конфликтите между хората и правят всичко възможно, за да постигнат атмосфера на сътрудничество и компромиси. Имат по-скоро художествен ум, отколкото интелектуален, но едва ли могат да бъдат наречени авангардисти – по-скоро големи естети.

В личните си отношения благодарение на умението да разиграват различни гледни точки, Везните се стараят да постигнат приемливи компромиси. Като цяло хората от този знак не търпят разногласия и конфликти, стараят се да не се противопоставят открито. Имат успех сред противоположния пол, което при желание им дава възможност да имат доста полови връзки. Но могат да бъдат и романтични и сантиментални. В брака те са сигурни и лоялни партньори, стараят се да не огорчават съпруга си, смекчават болката, проявяват разбиране. Може да се каже, че това е един от най-чувствителните знаци на Зодиака, търпими и готови да се помирят с много недостатъци на любимите си хора.

Сред отрицателните им черти са лекомислие, повърхностност, кокетство, променливост и нерешителност. Везните не понасят рутината, но рядко се сърдят и дразнят – затова и когато търпението им стигне „точката на кипене”, може да шашнат околните с внезапен изблик на гняв. Любовта към насладите и разкоша може да ги доведе до разточителност и хазарт – и става дума както за финансите, така и за талантите и способностите на Везните. Отнасят се небрежно и към природните си достойнства, както и към парите.

ВЛАСТ И МАГНЕТИЧНОСТ

В някои отношения Скорпионът е най-силният знак, тъй като е подвластен на Марс и Плутон, а Уран – планетата на неочакваната енергия, се намира в този знак в най-силната си позиция. Основополагащото преобразяване във всички области се отнася към Скорпиона. Това преобразуване може да се появи на висша или нисша степен, в зависимост от мотивите.

Принципно Скорпионът се стреми към самоусъвършенстване. Притежава несломима сила на волята и ярки емоционални импулси. Често животът му е борба с тези импулси, за да ги подчини на творческото целенасочено начало и да ги държи под контрол.

Скорпионът е знак на сексуалността и представителят му е страстен любовник. Ако страстта му загуби контрол, това води до жажда за обсебване, ревност и насилие. Нито един знак не е толкова мощен както в доброто, така и в лошото. Той пуска в ход своята енергия и е много важно да се намира на верния път. Никога не се отнася лекомислено към живота, всичко което прави, го прави сериозно.

Желанието му е да прави всичко съвършено, което му пречи да разчита на другите. Развитият тип Скорпиони са страстни борци за справедливост и не се страхуват дори от смъртта. За разлика от Овена Скорпионът е много устойчив, понеже той е фиксиран (постоянен) знак. Държи се до самия край, без оглед на жертвите. Презира слабостта в себе си и в хората, но може да е великодушен, състрадателен и да направи всичко, за да помогне. След това обаче разчита човекът да се научи на самостоятелност и да се грижи сам за себе си.

Дипломацията не е негова стихия, така че възгледите и чувствата си най-често изказва открито, без да украсява истината. И ще предпочете да замълчи, отколкото да изкаже неопределено мнение или усещане. Стреми се да стигне до края, до самата същина. Талантите му са в областта на великите открития, особено в изучаването на мистерии. Той умее да пази тайни и горко на този, който разкрие неговите или си заслужи гнева му. В борбата не знае жалост и сам не я очаква. Който иска да кръстоса шпага с него, трябва да се подсигури предварително и предвидливо.

Той е силен, има пронизващ поглед, пръска около себе си мистика и излъчва магнетизъм. Има добра интуиция, умее да разгадава мислите на хората и да ги кара да споделят. Духовно развитите Скорпиони черпят сили от природата за творчество и възраждане. Постиженията му често граничат с чудо. Той не знае страх от смъртта и за него е естествено мистичното разбиране „умри и бъди”. Девизът му е „Аз желая”.

Скорпионът е най-тайнственият знак на Зодиака. Той е много чувствителен към различен род критични ситуации, а понякога направо може да изглежда така, сякаш привлича като магнит различни произшествия. Представителите на този знак напълно разкриват своите таланти именно в емоционално напрегнатите ситуации. Те запазват хладнокръвие, издръжливост, способност да вземат нестандартни решения в такива случаи, когато чувстват сериозна опасност за себе си или работата, с която се занимават.

Емоционалната ангажираност в ситуацията кара Скорпиона да тръгне на риск, да встъпи без колебание в борбата. Ако вниманието на Скорпиона е привлечено от нещо, той започва бавно, но упорито и вярно да го следва. Неговият интерес напомня хватката на бултериер. Никакви обстоятелства, съвети, презастраховки не могат да го отклонят от избрания път. Понякога оставя впечатлението, че за него колкото е по-страшно, толкова е по-интересно. Скорпионът оставя работата само когато я доведе до логичен край.

Настойчивостта и непреклонната му воля за победа заставят околните да уважават представителите на този знак. Понякога уважението преминава в страх, понеже за достижението на целта Скорпионът не се колебае да използва и нетрадиционни методи. Способностите на този знак се проявяват в различни изследователски дейности, били те свързани с наука или криминалистика, или пък някакъв вид инспекторска дейност. Много от тях също така реализират страстта си към силните усещания, занимават се с екстремни видове спорт или дейност, свързана с риск (спасители, пожарникари, хирурзи и т.н.).

Принципно Скорпионите бързо намират основните причини за проблемите, тоест „слабото звено“ в своята среда и впрягат немалко сили за борба с тях. Те обаче не афишират своите действия, а за това, че в дадена ситуация е бил намесен Скорпион, може да се съди по резултатите.

И в личния си живот предпочита екстремните усещания. Прави това невинаги съзнателно, но затова пък техният дом рядко може да напомня на тихо местенце, където може да се отдъхне от всекидневната суета. По-скоро това е жилище на алхимик, на което се отразяват резултатите от неговите експерименти (успешни и не съвсем). Подкрепата на близките хора е важна за тях, от друга страна – загрижеността, опеката и собствените семейни отговорности нерядко толкова ги напрягат, че те предпочитат уединението.

Скорпионът е най-дълбокият, мощен и интензивен от знаците на Зодиака. Дори когато проявяват сдържаност и спокойствие, в душата им кипи цял адски коктейл от страсти, а под външната студенина се крие вулкан от енергия. Скорпионът наистина е вулкан, който до известно време се крие под спокойната повърхност на езерото (воден знак), за да се взриви в един момент и всичко наоколо да закипи.

В Скорпиона се таи огромна сила, агресия, тяхната личност хипнотизира. В обикновения живот те са любезни, способни на внимателен разговор, но техният проницателен поглед не може да ви заблуди, а и те не се заблуждават за вас – буквално ви сканират отвътре.

Трябва да отбележим, че тяхната предпазливост и недоверчивост е част от характера им и дори във всекидневното общуване остават все така напрегнати. Това не е студенина, а напротив – излишната страстност, от която не могат да избягат и трябва да контролират. Скорпионът се нуждае от самодисциплина, той е в състояние да анализира собствените си качества – както достойнствата, така и недостатъците, да ги признае и да работи над тях. Това ги отличава от повечето други знаци на Зодиака.

Упоритостта и силата на волята на Скорпиона са огромни, дълбочината на техния характер и страстната убеденост могат да влияят на другите, дори да ги потискат. Скорпионът е крайно чувствителен и способен да реагира на оскърблението със свирепа злоба, моментално поставяйки на мястото му оскърбителя.

Скорпионите могат да използват богатите си знания конструктивно, те са уверени в себе си, съчетават проницателност с великодушие към другите, ако те, разбира се, им харесват. Но дори към хората, които обичат, са способни да бъдат необяснимо жестоки. Сред колегите предпочитат да заемат лидерска позиция и гледат на другите малко отвисоко. Неспособни са да прощават грешките на другите и това е един от недостатъците им, който отказват да си признаят.

Скорпионът доста екстравагантно може да парира нападките по свой адрес, но затова пък е отличен приятел – при условие че приятелите му не унижават честта и достойнството му. И са много ревниви. Още една неприятна черта на Скорпиона – способни са да се отказват от приятелите, когато те престанат да са им полезни.

Провървяло им е в смисъл че тяхната силна енергия се съчетава с умението да разсъждават трезво, с леден самоконтрол, въображение и интуиция, плюс критичен поглед към действителността. Такъв подарък от Съдбата позволява на Скорпионите да постигат успехи във всички области на живота, с които те се сблъскват. Сред Скорпионите има най-голям процент гении и харизматични лидери, но те са способни на крайности – от добродетелност до разврат.

Природата на Скорпиона е такава, че през цялото време му се налага да се бори с изкушения – това е единственото и най-важното, което може да го отклони от верния път и да го тласне в бездната на страстите.

Сред Скорпионите може да се срещат бунтари чак до екстремизъм, дори до точката, където ненавистта става смъртоносна. Сред недостатъците им може да се назоват и склонността към садизъм, агресия, злопаметност, болезнена ревност, високомерие, крайно неустойчив темперамент и това са само някои от пороците им. Някои може да са мързеливи и снизходителни към желанията си и да изискват от приятелите си ласкателства и безкрайни похвали.

Скорпионът е символ на секса – той е страстен любовник, най-енергичният и чувствен от знаците. За него съюзът с любимия човек е тайнство, а основното в любовта се заключава в това, че той се старае да се слее с обекта на страстта си, достигайки почти до мистичен екстаз. Другата им крайност е, че са склонни към изтънчен разврат и сексуални експерименти, които да стигат до сазидъм.

ШИРОТА ВЪВ ВСИЧКИ ИЗМЕРЕНИЯ

Символът на родените в знака на честността и откровеността е стрела, насочена към целта от уверена ръка. Повече от всичко Стрелецът обича свободата и независимостта. Енергичен и откровен, достига до целите си с положителни мисли. Покровителят му Юпитер – управител и защитник, в случай на нужда винаги ще му помогне, дори понякога това да е в последната минута.

Стрелецът е преизпълнен с чувство за отговорност за себе си и околните. Дори ако не е получил образование, той притежава абстрактно мислене. Справедлив, честен, великодушен, той се нуждае от признание и хармония. Присъщ му е идеализъм, но слаборазвитите типове може да станат религиозни фанатици и слепи привърженици на разни философии.

Стрелецът трябва да се учи на търпение. Такива понятия като внимателност и спестовност не играят роля в живота му. Склонен е да взима прибързани решения. Неспособен на лъжа, самият той прям и откровен, той е извън всяко подозрение. Който си има работа със Стрелец, трябва да има дебела кожа, тъй като неведнъж ще чуе истината право в очи.

Към враговете си обаче може да е безпощаден. Но ако се страхува от тях, това може да доведе до тежки депресии. Благодарение на интуицията си бързо схваща основните мисли, има способност да предвижда развитието в бъдещето. Прогнозите му поразяват със силата на пророчеството. Той съзнава, че проявата на цивилизацията е резултат от човешкото мислене и действия. За него е типичен девизът „Аз виждам”.

Не се страхува да прониква в напълно нови области, за които другите дори не мечтаят, ръководен от желанието да разбере и опита себе си, в търсене на приключения и вълнения. Обича да пътешества из чужди страни в мислите си или наяве. Обича другите да ценят работата му, както и самия него, разбира се. Творческите сили, заложени в него, развиват неговото Аз. Жените обичат домашната работа, своята независимост; те са приятни и добри партньорки.

Стрелецът е най-откритият, оптимистичен и жизнерадостен знак на Зодиака. Той има многостранни интереси, които задоволява, пътешествайки в реалния или въображаемия свят. Без да обръщаме внимание на привидната му разпиляност, той превъзходно умее да прави обобщения от различни факти и философски гледа на живота. Неговите таланти най-ярко изпъкват, когато той може да поучи някого на нещо, на до го наставлява по пътя на истината. Стрелецът е класически образ на наставника. Неговият управител Юпитер го дарява с късмет и интерес към науката.

Най-важните решения в живота си Стрелците взимат, намирайки се в приповдигнато настроение, следвайки определена цел. Изобщо за Стрелците словосъчетанието „цял живот“ не е празно изказване. Още в младостта си те избират основните направления на своето развитие и ги следват, откривайки по пътя си много интересни и необичайни неща. От Стрелците се получават прекрасни учители и изследователи, способни да намерят смели теории за обяснението на съществуващия порядък на нещата. Цялото си богатство Стрелецът щедро дели с околните, за което се ползва с всеобщото уважение и любов.

Стрелецът открито, понякога директно изказва своите мисли, мнение, тъй като най-много от всичко цени справедливостта. Той се чувства уверен, когато се сражава за истината. Действа импулсивно, но благодарение на неподражаемото си дар слово и превъзходното чувство за хумор могат да убедят всеки противник в своята правота. Ту предпочитат мирно да решават всички въпроси, но ако нямат избор, ще се сражават открито.

В личния си живот Стрелците принципно са щастливи хора. Тъй като обичайно не ги свърта на едно място (рядко ще видите Стрелец, който обича да се застоява вкъщи), те намират сродни души в различни краища на света. Благодарение на вътрешно присъщата си щедрост и на непосредствеността в отношенията те бързо се приспособяват на всяко ново място, обграждайки се с приятели. В семейството обикновено се вслушват в тяхното мнение (дори то да звучи по различен начин) и често спокойно понасят дългото отсъствие от дома. Когато се върнат, непременно ще зарадват своите любими с подаръци и интересни разкази.

Стрелците имат позитивен поглед на живота, предприемчиви са, пълни с енергия, универсални, смели и се стремят да разширят всички сфери на знанията си. Те обожават да пътешестват, а умът им е открит за всичко ново, особено ако това ново има философски и религиозни корени. Оптимизмът на Стрелците не угасва дори когато надеждите им не се оправдават – те достатъчно леко гледат на нещата и прощават грешките.

Но ако в дейността им са въвлечени други хора, те могат да възприемат неуспехите доста по-болезнено и това е недостатък на идеалистичната им природа. Те често не отчитат мнението и желанието на околните, а също влиянието на последствията от своите действия върху съдбата на другите. Честни, сигурни, щедри и искрени, пристрастени към справедливостта, Стрелците често застават на страната на онеправданите и защитават слабите. Те са олицетворение на самия баланс на лоялността и независимостта.

Имат вродено чувство за нравственост, макар че често надценяват значението на ритуалите в своя живот. Така, ако са последователи на някое учение или религия, те стриктно ще изпълняват всички правила и норми, макар в душата си да не вярват и да не разбират тяхното значение.

Стрелците са отлични изследователи, обичат да въплъщават в живота си проекти, свързани с научни разработки, и да внедряват нещо ново. Имат широк кръгозор и талант на стратези, много свои идеи са способни да доведат до последователите си така, че тези идеи стават интуитивно разбираеми за различен тип хора. Те са смели и волеви организатори, щедри и в същото време внимателни при работа с инвестиции и други финансови ресурси.

В любовта Стрелците са прости и искрени, но ако ги е застигнала някоя душевна драма, могат да се озлобят и цинично да отмъщават на представителите на противоположния пол – всички поред, както и да водят хаотичен полов живот. В секса Стрелците са изследователи и няма да се успокоят, докато не опитат всичко.

Животът на Стрелците в брака зависи от това какъв е този брак. В някои случаи те използват семейството като база за любовните си похождения. В други случаи Стрелецът е верен на съпруга си, но обикновено избира такава професия, която да компенсира жаждата му за знания. Просто му е жизненонеобходимо да проявява смелост, решителност, да отива „отвъд хоризонтите”. Понякога дори рискува толкова да се задълбочи в своята професия, че да забрави за всички роднини и близки, да изглежда студен и безчувствен. Но това не е така.

Сред недостатъците на Стрелеца е неговата гневливост – той е способен да избухне за някоя глупост. Нетърпението също – някой нов проект той иска да започне и завърши „сега и веднага” и често изисква от колегите си прекалено много. Понякога преувеличава своята значимост и принизява успехите на другите. Неспособен е да прави баланс между работата и личния си живот. Ако се е задълбочил в някой важен работен проект, ще будува и нощува над него и пак ще забрави за близките си. Което може да се хареса на началството, но едва ли ще зарадва семейството му.

Взискателност, самохвалство, невнимателност, екстравагантност, лекомисленост, прекалена веселост, суеверие и лицемерие – ето списъка на най-сложните качества на Стрелеца.

ПРИНЦИПАЛЪТ НА ПРИНЦИПА

Като земен знак Козирогът не се задоволява с днешния ден. Той има чувството, че го очаква велико бъдеще. Иска да направи нещо особено, да назове свое някое владение, да се грижи за него, да се нагърби с отговорности в професията, в обществото или в интелектуалната сфера. Притежава прекрасна интуиция, която проявява в борбата за своята независимост и финансова обезпеченост. Подобно на Сатурн, те са издръжливи, упорити и здраво стоят на краката си върху земята.

Обичат закона и го защитават. Като земен знак смята разума за висша заповед. Много добри в практичната работа не заради това, че са учили наука, а са го придобили в книги и внимателни разговори, което им помага да приложат прочетеното или чутото. И се учат не заради ученето. Типичен техен девиз е „Аз използвам”. Неотклонно се стремят към върха, без да се интересуват от препятствията.

Способни на крайно тежка работа и знаят, че успехът е материална сигурност. Програмират труда си и смятат, че светът е задължен пред труда им. Вярват в своите сили, реалисти и внимателни. Не искат да зависят от нечие разположение, затова водят тежка, но справедлива борба. Винаги намират решения, дори на трудните проблеми, умеят ловко да се справят с катастрофите. Стриктни и методични в работата си.

Смятат, че домашното стопанство трябва да е организирано и да функционира като добре смазана машина. Стремят се към ръководна длъжност, рядко остават дълго в подчинена позиция, стараят се да изглеждат кротки, но умеят да хванат бика за рогата и да седнат в шефското кресло, без да им мигне окото.

Никога не отстъпват доброволно. Катерят се по стълбата на успеха, ръководени от честолюбие и стремеж към сигурност. Много обичат парите. Тъй като това е знакът на дълголетието, те се страхуват от старостта и от това да станат зависими. Този страх често ги прави пестеливи и стиснати. На млади години те са възрастни, а на стари са младежи. В детството може да боледуват, но преборили се с болестите, могат да се надяват на дълъг живот. Имат обаче склонност към меланхолия и усамотение. Често се държат така, сякаш в света всеки зависи от себе си. Но в душата си са чувствителни и се нуждаят от признание.

Козирогът е най-практичният и амбициозен знак на Зодиака. Той е ориентиран на конкретните достижения, обича и умее да планира своя живот. Неговият жизнен път напомня изкачването на алпинист по стръмен склон: бавно, но неотклонно покорява той набелязаната височина, докато не достигне върха. Козирогът е много внимателен и предвидлив. Преди да пристъпи към реализация на поставения стремеж, той внимателно пресмята, събира цялата съпътстваща информация.

Той е прекрасен стратег, проиграва всички възможни варианти на евентуално развитие на събитието и винаги се страхува от провал на замисленото. Има ярко изразени организаторски способности. Решенията си взима бавно, но винаги добре обмислено. При това се опира на действащите закони, на инструкциите и възможностите за поощрения от висшестоящите. Най-ярко цялата палитра на талантите му се проявява, когато заема ръководна длъжност.

Козирогът е естествен организатор, човек на делото. Всяка дейност, която той започва, придобива ясна структура, срок на изпълнение, йерархия. Противно на общественото мнение обаче емоционалният свят в никакъв случай не е затворена врата за Козирога. Но той обикновено отчита емоциите като фактор, който може да повлияе на изпълнението на задачата. Затова често манипулира чувствата на другите. Организаторските таланти направляват Козирога в административната дейност, сред тях има много талантливи бизнесмени, социолози.

Изобщо властта във всичките й проявления силно привлича Козирозите. Способността им за абстрактно мислене, любов към точността и акуратността им помага да заеме върховната позиция, напредвайки в различни научни достижения.

В личния живот представителите на този знак също биха искала всичко да се развива по план. Затова често се женят (омъжват) по сметка. Понякога сметката се оказва доста точна и Козирогът се сдобива с щастие за остатъка от живота си. В противен случай под табелата на сполучливо семейство се крие един дълбоко страдащ човек. Козирозите са консервативни, тях ги привличат традиционните форми на семейно огнище, а именно: мъжът си е на мястото и е глава на семейството, а жената има грижата за домашните дела.

Знакът Козирог е един от най-стабилните и сериозните от знаците на Зодиака. Това са независими хора, уверени в себе си, волеви и спокойни. Те са трудолюбиви, безстрастни, умни, практични, отговорни, настоятелни, внимателни понякога до крайност, способни упорито да се движат към целта си дотогава, докато тя не бъде достигната.

Козирозите са едни от най-сигурните работници практически във всички сфери и могат да доведат докрай и до съвършенство дори и тези проекти, от които всички са се отказали отдавна. Винаги установяват високи стандарти за себе си и другите, стремят се да бъдат честни, критични са към себе си, уважават дисциплината и изискват много от своите подчинени. Методично, упорито и с инат те вървят към целите си и дори другите да се откажат от борбата и да са паднали някъде по пътя, Козирогът продължава напред. За постигането на целите си е готов да се откаже дори от лични отношения.

Козирогът е един от тези, които могат да постигнат високи резултати с минимални загуби и са способни да водят няколко проекта едновременно. Той е честен, не му е присъща подлостта, проявява уважение към властите, но ако самият той заема висока позиция, то е готов да изслушва подчинените си. От хората, с които работи, Козирогът очаква дисциплинирано да изпълняват задълженията си и да осъществяват задачите на най-високо ниво. Взискателността им обаче е справедлива.

Впрочем, не са му чужди пристъпите на меланхолия и песимизъм – в такива моменти Козирогът не е в състояние да се владее, изпада във фатализъм и депресия. В друг момент емоционалното му състояние се променя и пред вас ще застане възторжен и абсолютно щастлив Козирог, сгряващ с чувство за хумор околните.

Ако тези скокове в настроенията се повтарят често, то е добре да потърсят квалифицирана помощ, както и да използват медитативни практики. Това са опасни състояния, тъй като Козирозите по-често от другите знаци на Зодиака може да унищожат резултатите от усилията си в пристъп на внезапен неконтролиран пристъп на лекомислие. Впрочем Козирогът има ярко изразен интерес към окултизма и може да го съхрани дълго, независимо от скептичния му ум.

Интелектът на Козирога е изтънчен, той дълбоко и внимателно анализира всички възможни последствия, преди да вземе окончателно решение. Предпочита „най-безопасния” вариант. Той е логичен, добре се концентрира може дори да прояви коварство и да примами противниците си в капана. Понеже обаче такава хитрост е против неговата същност, после ще обвинява себе си.

В личните отношения обаче не всичко се нарежда гладко. Козирогът е егоистичен знак, но не прекалено. Внимателен и предпазлив по отношение на околните – предпочитат да не се месят в делата на другите и се стараят да ограничават намесата на околните в собствените си дела. И често привлича хора, които не го разбират. Към случайните познати той е тактичен, дипломатичен и доста прикрит. Има няколко добри приятели и се пази да не минат на страната на враговете му. Невинаги има успех сред противоположния пол, но в брака са верни и доста ревниви. Бракът при повечето Козирози е един и е за цял живот.

СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО

Символът на този знак е водоносец, който излива върху човечеството съд с жизнени сили и духовна енергия. Уран придава на знака приятелство. Който е сред приятелите му, може да разчита на изключителната му лоялност. Като фиксиран (постоянен) знак, се отличава с ексцентричен темперамент, решителност и упоритост. Струва му се, че хората не го разбират и по тази причина да се чувства обиден, а после да се държи предизвикателно. Той дори ще отпише тези хора, които не са дорасли до интелектуалното му равнище.

Типичният му девиз е: „Аз знам”. Той не е дребнав и не е сноб, но ненавижда евтините имитации и ласкателствата. Неговият принцип е абсолютната справедливост, тъй като той черпи увереност от общуването с другите, но не зависи от специфичното обкръжение. Никога не е самотен, Уран му гарантира запознанства с друг хора и обмен на мисли. Груповият инстинкт винаги го отвежда до хора, ако те сами не дойдат при него.

Той завързва приятелски отношения с хора от двата пола и не ги прекратява дори след като се задоми. Има развит интелект и духовно общува с хората. Обича природата, но повече му харесва да й се любува в комфортна обстановка. Не са му безразлични и материалните блага, но не е алчен. Към спорта се увлича повече като зрител. Има интереси и в духовната област. Жените Водолеи не бива да преувеличават своите трудности, макар да им го прощават. Привидното спокойствие на Водолея обаче си е чиста измама.

Отнася се сериозно към своята работа, но винаги е угрижен и нервен. По-добре е да работи в колектив и за организация, която му е цел или идеал. В работа от такъв род се появява прекрасната му памет, интуиция, знания, свободолюбие и човечност. Неговият интерес и съчувствието му печелят уважението и доверието на околните. Съчувствието му е малко обезличено, а разбирането идва от рационализма. Ако той е заинтересуван от работата, ще бъде неуморим работник.

Водолеят е най-непредсказуемият знак на Зодиака. Повече от всичко той цени независимостта и свободата. Взимайки своите важни решения, той се ориентира не само на трезвата преценка и способността си да предвижда развитието на ситуацията, но и на добре развитата си интуиция. За много представители на зодията животът е експеримент. Водолеите привличат вниманието на околните с нестандартен подход към всяка ситуация и способност за абстрактно мислене.

Гениалните озарения на този знак извършват преврати в науката и техниката. А ако Водолеят реши да се бори за някаква кауза, той проявява настойчивост и изобретателски способности, докато не я доведе до логически завършек. Ако не вижда достойно за себе си приемане в социума, той е склонен да живее в собствените си мечти и фантазии. Има удивителна способност напълно да се потопи в своя вътрешен свят, в случай че обкръжаващата го действителност му се види сива и безжизнена. Тези творчески люде творят по вдъхновение и не обичат строгите ограничения нито в работата, нито в личния си живот.

Водолеят се управлява от две планети – Сатурн и Уран. Сатурн го прави способен на дълга, методична и напрегната работа в едно направление и му дава способност добре да структурира информацията. Уран му дава интерес към всичко ново и необичайно, както и озарение и способност в един момент да предприеме радикални промени в живота си. Благодарение на тези качества Водолеят може да се занимава с успех във всевъзможни области. Неговите таланти се проявяват най-ярко, когато действа в екип от единомишленици. Това са открити в общуването, контактни хора, уважават чуждото мнение. Но при това винаги остават за себе си правото да решават, да бъдат разубедени, е изключително трудно.

Водолеят има много приятели. Ако той оказва помощ, то прави това напълно безкористно. В личния живот това е доста свободен и свободолюбив тип, не търпящ ограниченията. Отношенията му се основават на взаимен интерес. Ако интересът отлети, то и Водолеят може да остави първоначално набелязания път.

Личността на Водолея често е привлекателна за другите, затова повечето Водолеи имат много приятели и познати. Сами по себе си Водолеите може да се разделят на два основни типа:

1. Срамежливи, чувствителни, меки и търпеливи (това им е от Сатурн).

2. Енергични, живи, склонни да парадират, скриващи дълбочината на своя характер под маската на лекомислие (тук вече силно се намесва Уран).

И двата типа имат силна воля, настойчивост, твърди убеждения, во всичко търсят на първо място истината. Ако Водолеят по някакви причини сбърка в изводите си, той има смелост да си го признае и да поправи грешката. Водолеят има широта на възгледите, способен е да разглежда проблема от всички страни, безпристрастен, търпим към чуждите гледни точки. Всичко това поради факта, че може да приема обективната реалност, дори да не са съгласни с нея, са готови да се учат. В дейността си се придържат към принципа „бъдете открити за истината, независимо от нейния източник”.

И двата типа са хуманисти, добродушни, изискани, идеалисти – последното им качество добре се съчетава с практичност. Те са настоятелни, активни, без да са напористи, разумни, умерени, сдържано оптимистични. Много умни, ясни и логични в своите умозаключения и действия. Много от Водолеите са творчески хора, психически интуитивни. В ерата на Водолея, която все по-уверено започва да навлиза, човечеството изпитва духовно пробуждане, но заедно с това има опасност да се съсредоточи върху абстракциите, далечни от реалния живот. От друга страна, това може да помогне на тези, които имат склонност към научни изследвания, тъй като се очаква златна ера в развитието на науката на планетата Земя.

Човечеството ще застане на пътя на хуманизма, а предаността на приятелите и общностите ще достигне такива мащаби, че много други могат да пожертват живота си заради благата на човечеството.

Малко се поотвлякохме, затова да се върнем на Водолеите. Та значи – обичат тия хора от време на време да остават сами, за да медитират или да постигат някакви идеи. Понякога са доста религиозни и отказват да следват тълпата. И не обичат другите да им се месят! Имат добър вкус, сред тях има много надарени хора в изкуството – музика, литература, драматургия, особено добри са в драмата.

Независимо от тяхната магнетичност и екстравагантната им натура, трудно им е на Водолеите да се сближат с околните. Те са равни с всички, любезни, но малко далечни и откъснати. Но когато решат, че някой е достоен за любовта или приятелството им, могат да оказват почти хипнотично въздействие и преодолимо привличане към съответния обект. Водолеите са готови да пожертват много за партньорите си и да са верни до края на дните си.

Но! Да не кажете, че не сме ви предупредили – могат да направят завой на 180 градуса, който да ви подейства като студен душ. Дори няма да разберете как и какво е довело до това, нито очаквайте милост или проява на съчувствие. Може и да имате чувства, но в този момент той няма да се съобразява с тях, нито ще изпрати кърпичка да си избършете сълзите. Това – ако по някакви причини той се чувства разочарован. Трудно ще вземе такова решение, но то ще е окончателно и няма да се обърне назад. Не прощава такива работи. И не го лъжете, защото гневът му може да е ужасен.

Сред недостатъците му сме длъжни да изброим фанатичност, безотговорност, своенравие, егоизъм, ексцентричност и склонност към догматизъм. И пак да кажем – Водолеят може да ощастливи околните, но и да ги направи дълбоко нещастни в резултат на своите действия. Откритостта на Водолея може да се изразява дори в това, че той свободно да декларира коварство, нарушаване на обещания, отсъствие на цялостност, грубост. Той дълго и напрегнато може да мълчи, след което да изригне като вулкан и да си каже всичко, което е насъбрал. И така да прекъсне отношения. Ненавистта на Водолея към враговете е разрушителна.

УНИКАЛНОСТТА ДА СИ ВСИЧКО И ВСЕКИ

Като всички представители на водната стихия, и Рибите са свръхчувствителен знак. Все пак не така силно изразено като при Раците и Скорпионите. С други думи, те може да се потопят в океан от емоции или сълзи, но в сравнение с другите два знака доста по-добре се справят с тях. Това е защото са подвижен знак и рано или късно им минава. Все пак трябва да отчетем, че много силно реагират на мислите и чувствата на другите. Несъзнателно попиват чуждите идеи и представи и често се стараят да правят това, което трябва.

Волята им обаче понякога не достига. Защо ли? Ами защото са силно зависими от обстоятелствата. Имат да се учат да стоят на собствените си крака (Рибите нямаха ли всъщност опашки?) и да гледат в бъдещето със скромна увереност, че и на тях им е обещано щастието, за което мечтаят.

Техният символ – две риби, едната от които плува по течението, а другата – срещу него, им придава двойственост. Която може да се изрази в трудно взимане на решения. Но не се заблуждавайте. Рибите винаги ще намерят изход от ситуацията и ще се изплъзнат точно като риба. Безпомощността им е преувеличена и дори да водят труден живот, ще намерят начин да връзват двата края.

Казват, че Рибите не са борци и че отвращението им към споровете ги прави плахи. Казват го добри астролози, врели и кипели в практиката. И са прави – Рибите не понасят конфликтите. Затова и често предпочитат да търпят несправедливост, отколкото да се борят за своите права. Но ако търпението им прелее, могат така да се ядосат, че да не могат да се успокоят – тогава те ще се затворят и няма да разговарят. Това е характерно за всички водни знаци – отдръпват се. Да си го знаете, ако ги обидите.

Юпитер – старият управител на знака, е техен ангел-хранител и им дава необходимата вяра в собствената значимост и необходимите жизнени сили. Дарява ги с очарование, чувство за хумор и често отваря врати пред тях.

Приветливостта и скромността им дават воля на нещата да се развиват естествено, което обикновено удивлява практичните хора. Те могат да бъдат старателни и точни – също като рибата, плуваща срещу течението. Настроението им може да се колебае от голям оптимизъм до черна меланхолия, което шашка околните.

Рибите не се стремят към материални блага, но на млади години може да са по-скоро материалисти, тъй като инстинктивно разбират, че търсенето на собствено Аз ще има повече успех, ако физическите им потребности престанат да са източник на грижи.

Те са от хората, които чувстват тънките струни в човешките отношения, затова обикновено се държат настрани. Принудени са да крият своята индивидуалност и да се вслушват във вътрешния си глас. Ако ги накарат да се борят със собствените си мисли, може да се почувстват дълбоко нещастни.

Рибите обичат да живеят в мечти. Ако тази способност се развива и контролира, може да развият прекрасни актьорски способности. Музиката е вродено качество при тях. Под този знак се раждат певци, поети, музиканти и скулптори.

Другият им покровител – Нептун – планетата на въображението, ги надарява с повече от богато въображение. Те могат да определят трудностите в чуждите съдби, знаят колко болезнено реагират хората на думи и действия. Нептун им дава съчувствие към мъката и нещастията, затова те искрено се стараят да облекчат чуждата болка.

Мнозина от тях работят доброволно в ужасни условия и са готови на всичко в името на това другите да страдат по-малко. Може да се посветят на болни и нещастни, без да изискват нищо в замяна. Ако са намерили себе си, те са любезни, безкористни, предани и самоотвержени. Съзнанието им расте и се слива с всичко живо.

Чувствата им са нежни и често си затварят очите за недостатъците на любимите хора. Но техният недостатък е фатализмът. Рибите трябва да се научат, че не са безсилни в съдбата си, да гледат по-реалистично на себе си, за да използват всички възможности, които имат. За тях е типичен девизът: „Аз вярвам”.

И ако трябва да обобщим влиянието на двете планети – Нептун и Юпитер, то тия двамата титани ги даряват с богато въображение и изострено чувство за справедливост.

Когато действителността е в разрез с прекрасния свят на мечтите им, определено на Рибите им е по-лесно да живеят мислено във втория, където имат неограничени права и възможности, отколкото в реалния, където се налага за всичко да се борят сами. Именно по тази причина най-изявените таланти в изкуството са представители точно на този знак.

Постоянното им желание да внесат приказен елемент и романтика навсякъде ги кара понякога да изпадат в смешни ситуации, към които обаче се отнасят философски и с голямо чувство за хумор. Техните откровения помагат на околните по-леко да се отнасят към живота и да не зациклят в собствените си провали. С други думи, когато прощават на самите себе си, представителите на този знак снемат чувството за вина и на своите слушатели или зрители. Рибите са психолозите на водната стихия, облекчаващи бремето на душевните страдания.

Успяхте ли да ги разпознаете? Едва ли, защото това не е някаква локва, а цял океан. И както водата разтваря всичко, така бързо и те се разтварят в настроението и чувствата на хората, които ги заобикалят, и си печелят тяхното доверие. А поведенчески Рибите са в състояние да изкопират който и да е знак на Зодиака.

Богатата им фантазия им позволява да изобразят всичко, което е необходимо за дадена ситуация. В отношенията си с близките са романтици и обичат да зарадват с неочакван подарък. Единственото, което искат в замяна, е вяра в мечтите им, във фантазиите им и помощ за тяхната реализация. Самите Риби не са много практични, важните си решения взимат под влияние на емоциите. Затова и за достигане на успех са им необходими практическо ръководство и материална подкрепа.

Рибите имат нежен, търпелив и отстъпчив характер и цял списък с положителни качества – щедри, дружелюбни, добродушни, състрадателни, чувствителни и тактични, отзивчиви към чуждата болка. Представителите на знака Риби се ползват със заслужена популярност сред хората, отчасти заради това, че привързаната им, спокойна и покорна природа не представлява заплаха или предизвикателство за другите.

Рибите разбират хората около себе си и обстоятелствата, в които се намират, а не се опитват да ги приспособяват към себе си. Търпеливо чакат, докато проблемът се реши, а не взимат инициативата за неговото решение. И също с голяма готовност се заемат с чуждите проблеми, вместо със своите.

Рибите съществуват емоционално, а не рационално, инстинктивно, а не интелектуално. Те са творчески натури, но не са бунтари, а са тънки ценители на изкуството. Рибите често се оттеглят в света на мечтите, където качествата им могат да им донесат морално удовлетворение, а понякога слава и финансово признание на необикновената им творческа надареност.

Интуицията им позволява бързо да разбират същността на нещата, да наблюдават и слушат, да са възприемчиви към новите идеи и атмосфери. Всички тези фактори, обединяващи се помежду си, дават на Рибите възможност да създават забележителни произведения на изкуството в областта на литературата, музиката, живописта. Някои от Рибите могат да бъдат надарени с качества на медиум и да създават усещането, че всички хубави неща някой им ги е „нашепнал свише”. Дори ако Рибите нямат някакви особени художествени таланти, те високо ценят красотата на изкуството, природата, удоволствията. Стремят се да опознаят света и често пътуват в екзотични места и страни.

В личните си отношения Рибите не са егоисти, напротив – те са самоотвержени. Дават повече, отколкото им искат. Сексуално деликатни, те търсят партньор, с когото преди всичко да си съвпадат духовно. За съжаление невинаги са щастливи в личния си живот, особено ако се сблъскат с грубата и тъмна страна на сексуалните отношения, дори могат да се натъкнат на лъжа с половинката си. Но са лоялни и в брака остават верни на своите съпрузи.

МЕГАВСЕЛЕНА

Източник: мегавселена

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини