1 октомври – ден на музиката, пенсионерите, архитектите

От Световен ден на музиката, през ден на възрастните хора, на архитектите, празник на закрилата на Пресвета Богородица, ден на вегетарианците до първи учен ден за студентите – 1 октомври е празник на мнозина.

Освен всичко изброено до тук 1 октомври е още Световен ден за борба с хепатита. Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Международният ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник на българските музиканти и певци.

С "Песни за радостта от любовта и виното" Симфоничният оркестър на БНР и Емил Табаков ще поздравят меломаните в Стара Загора по случай 1 октомври, Международния ден на Музиката. Завладяващият ритъм на " Кармина Бурана" от Карл Орф ще изпълни залата на Операта на 1 октомври, вторник, от 19 часа. Едно от най-популярните симфонични произведения на 20 век ще звучи в изпълнение на Симфоничния оркестър на БНР, Смесения хор на БНР и детския хор при НУМСИ " Хр. Морфова" с диригент Стефка Минкова.

Освен това 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. Тази година пенсионерските организации ще празнуват от 14 часа в зала "Елит" на Общински културен институт "Хиподрума" - Дом на културата в "Красно село" в София.

Националният осигурителен институт (НОИ) по традиция ще отбележи Международния ден на възрастните хора от 10 ч. в сградата на института. Приветствия към гостите ще поднесат министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов и управителят на НОИ Бисер Петков.

Чества се и Световният ден на архитектурата.


И не на последно място всяка година на 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица. По нашите географски ширини, жителите на тетевенското село Бабинци отбелязват храмовия празник на параклиса "Покров Богородичен". По обичай хората на селото се изкачват до върха Острич, където на мястото на стария кръст със средства на дарители през 2005 година е построен параклисът. Рано сутрин се отслужва Света литургия, на която освен жителите на село Бабинци, всяка година идват и гости от Тетевен и околностите. По-късно всички се събират на трапеза, да опитат традиционното за празника и региона меню – курбан, боб и мляко с ориз.

В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини