800 млн. евро инвестиции и 30 000 работни места очакват в „Тракия икономическа зона“

Интегрират 6 индустриални зони, в които до сега са вложени 1 милиард евро и работят  12 000 човека

10 700 000 кв.м е площта на най-новия проект в Пловдивска област  - "Тракия икономическа зона"/ТИЗ/.  В период от 10 г. в ТИЗ се очаква да бъдат инвестирани 800 млн. евро, които да разкрият нови над 30 000 работни места. ТИЗ бе представена за първи път днес по време на конференцията "Регионални стратегии за индустриално и аграрно преструктуриране" в пловдивския Международен панаир.

Инж. Пламен Панчев от сдружение "Инвестиционна инициатива" и  "Клъстер проектиране и строителство" посочи пред медиите един изключително важен факт: Новият икономически субект не започва от "нулата", а обединява добрия опит и развитие на 6 индустриални зони в района на Пловдив - Марица, Раковски, Куклен и стартиралите наскоро "Индустриална зона и високотехнологичен парк "Тракия" в землището на Калековец , "Агро център Калояново" и Парк "Образование и високи технологии" в Пловдив.

В тях от 1995 г. до 2013 г. са инвестирани над 1 млрд. евро, привлечени са над 60 крупни инвеститори. Вече над 12 000 човека работят в предприятията и логистичните бази. Създадени и управлявани са проекти на територия от над 5 000 000 кв.м., 845 000 кв.м са изградените индустриални и логистични площи.

По идея на сдружение "Инвестиционна инициатива" кметовете на 8 общини /Асеновград, Куклен, Марица, Пловдив, Първомай, Родопи, Стамболийски, Раковски/ подписаха през май договор за създаване на обща железопътна връзка и за сътрудничество със следните цели:

- развитие на регион Пловдив

- подобряване мобилността на работната сила

- осигуряване достъп до работни места в индустриалните зони на региона

- подобряване на бизнес средата.

Общинските власти поискаха обединяване на усилията за по-добро развитие. Така се поставя началото на "Тракия икономическа зона", която се развива като публично-частна инициатива. Целта е чрез обща система за координация и управление, подобряването на инфраструктурната свързаност и улесняване на административното обслужване да се осигури добър бизнес климат за привличане на чужди и местни инвеститори, разширяване на производство на стоки за износ, преработване на местна селскостопанска продукция, индустриализация, развитие на агро сектора, квалификация и преквалификация на кадрите, повишаване на заетостта на населението и използване на научния потенциал на институтите и университетите.

Инж. Панчев, който е председател на Съвета на директорите на "Сиенит холдинг", припомни, че първата индустриална зона в България "Марица" стартира през 1995 г. Първият инвеститор в нея  е "Агри България", който произвежда за световния концерн Ferrero Group. Така черешките в едни от най-вкусните бонбони - Mon Cherry са български.

Над 15 г. вече "Сиенит холдинг", заедно с КЦМ, израелски и италиански партньори и с помощта на общините и Българската агенция за инвестиции развиват индустриалните зони в района на Пловдив. Тук са привлечени световни и български лидери като "Сокотаб", "Шнайдер Електрик", "Либхер", "Шел", "Белла - Фреш лоджистик", "Maxcom", "William Hughes", "ABB", "Kaufland", "Ixetic", "Техно Акташ" и много други.

"Явно бизнесът намира добра почва за развитие в Пловдивски регион, след като британският производител "Уилям Хюз" прави четвърто разширение, а концернът ABB - световен лидер в производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване, построи 2-ри завод и осигури близо 2 000 работни места", посочи инж. Панчев. Той се спря и на още един много важен факт - интегрирането на малцинствата. Най-добрият пример за това е "Уилям Хюз", в който работят основно роми.

"Време е да презентираме потенциала на нашия регион не само на национално, но и на международно ниво. Нека в чужбина научат и за нашите добри практики, а не само да посочват лошите примери", пожела инж. Панчев.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини