Внимавайте преди да подписвате договори за бързи кредити, съветват експерти

Бързите кредити стават все по-популярни в България, но и оплакванията на потребители от практики, свързани с тях, стават все повече. Това потвърдиха главният секретар на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Иван Бъчваров и адвокат Ивелина Иванова.

Според двамата най-често оплакванията са свързани със скрита информация в договорите, която първоначално не се вижда и не бива упомената. Най-честата практика е изискването на допълнителни такси за обслужване на кредита, които се оказват неимоверно високи.

Разследване на Нова телевизия показа, че понякога можеш да вземеш кредит за 1000 лева, а да върнеш 4 до 5 хил. лева.

При взимане на заем от „Профи Кредит” и изплащането му според срока и условията описани в договора, нещата не спират до там. Дори и след това от фирмата продължават да искат пари, а ако такива не постъпят, следват заплахи за съд и саморазправа. 

Практиката, която от фирмата упражняват, е да не предоставят копие от договора на теглещите заема. Според потърпевшите договорите биват фалшифицирани от служителите на въпросната фирма, като дописват останалите полета по документа, каквато била „практиката”.

Във връзка с подвеждащата практика на „Профи Кредит” експертите в студиото коментираха, че става въпрос за заблуждаваща търговка практика, която обаче не е измама и в този смисъл не е нарушение по смисъла на закона.

Задължително четете какво е написано върху документа, който подписвате – заявление ли е,  договор ли е. Ако има празни полета, които вие не сте попълните – зачертайте ги и се подпишете. Докато не ви дадат и на вас копие, което е оригинал, не си тръгвайте”, посъветва адвокатът в студиото.

 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини