Финансовият отчет на община Асеновград заверен от Сметната палата "без резерви, с обръщане на внимание"

Сметната палата одитира годишните финансови отчети за 2012 г. на 211 бюджетни организации - министерства и ведомства (42), общини (131), БАН и 36 държавни ВУЗ.

Само 5 са общините в страната с връчени заверени одитни доклади "без резерви" на основание получената разумна увереност за вярно и честно представяне в годишните финансови отчети на имущественото и финансовото състояние на тези общини във всички съществени аспекти. Отличниците са Ардино, Троян, Карнобат, Раковски, Благоевград.

Асеновград е сред общините - общо 102, за които одитните доклади са със становища за "заверка без резерви, но с обръщане на внимание".

"Заверка с резерви" на годишните си финансови отчети са получили 23 общини: Дупница, Ботевград, Етрополе, Гърмен, Лесичово, Велинград, Родопи, Първомай, Брезово, Видин, Белоградчик, Бяла, Червен Бряг, Долни Дъбник, Ловеч, Георги Дамяново, Баните, Смолян, Кърджали, Ивайловград, Димитровград, Чирпан и Павел Баня.
"Отказ от заверка" е получила единствено община Септември. Причината са констатирани отклонения, които са съществени по стойности или по характер, не дават вярна и честна представа за отразената финансова и нефинансова информация и биха повлияли на потребителите на информацията.

Ето в резюме констатациите за финансовия отчет на община Асеновград:

"При извършването на одита на отчета за изпълнението на бюджета и извънбюджетните сметки и фондове и приложенията към него на община Асеновград не се констатираха отклонения, съществени по стойност, по характер или по смисъл, които биха повлияли на потребителите на информацията. Одитният екип изразява независимо становище, че отчетът за изпълнението на бюджета и извънбюджетните сметки и фондове и приложенията към него на община Асеновград за 2012 г. не съдържат съществени отклонения и дават вярна и честна представа за отразената финансова и нефинансова информация, в съответствие с идентифицираната обща рамка на финансова отчетност с общо предназначение. Обръщаме внимание на ръководството на община Асеновград по отделни позиции от отчета, подробно описани в Част втора Констатации, Раздел ІІ., т. 1.2., буква "а" и т. 1.2., буква "б" от одитния доклад.*
При извършването на одита на баланса се събраха достатъчно доказателства, въз основа на които се постигна разумна увереност, че балансът не съдържа отклонения, съществени по стойност, по характер или по смисъл, които биха повлияли на потребителите на информацията. Одитният екип изразява независимо становище, че балансът към 31.12.2012 г. и приложенията към него на община Асеновград не съдържат съществени отклонения и дават вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото в съответствие с идентифицираната обща рамка за финансова отчетност с общо предназначение."
Припомняме, че предишните два годишни финансови отчета на община Асеновград бяха заверени "без резерви, но с обръщане на внимание" - 2011 г., и "с резерви" през 2010-та.

Пълните доклади и становищата на Сметната палата за трите заверки (2010 г., 2011 г. и 2012 г.) можете да видите ТУК.

*"Обръщането на внимание" в Част втора Констатации, Раздел ІІ., т. 1.2., буква "а" и т. 1.2., буква "б" от одитния доклад е за:
"а) Неправилно са отчетени суми за спортна литература, коктейл и задължителна имуществена застраховка общо в размер на 1 054 лв. по подпараграф 10-98 "Други разходи, некласифицирани в другите параграфи и подпараграфи", вместо по съответните разходни параграфи в зависимост от икономическия им характер.
б) Неправилно са отчетени разходи за основен ремонт на сграда в ДДЛЛГ с. Нареченски бани в размер на 11 723 лв. по подпараграф 52-06 "Изграждане на инфраструктурни обекти", вместо по параграф 51-00 "Основен ремонт на дълготрайни материални активи"."

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини