Задава се първият истински 8-ядрен мобилен процесор

През ноември на пазара ще излезе първият истински 8-ядрен процесор за смартфони. Всичките ядра на новия чип ще работят едновременно, обеща азиатският разработчик MediaTek.

Водещи китайски производители като Huawei, Lenovo и ZTE планират в близко време да пуснат смартфони с процесора MediaTek MT6592. Компанията-разработчик от Тайван ще започне доставки на 8-ядрения чип от 20 ноември, съобщи The China Post.

Процесорът беше обявен в края на юли. Към момента планове да пуснат смартфони с него са проявили общо осем китайски производители на мобилни устройства, вкл. лидерите в сектора. Чипът ще се произвежда от тайванската TSMC по 28-нанометрова технология. Масовото навлизане на 8-ядрени джаджи на пазара се очаква през 2014 година, тъй като са необходими няколко месеца за усвояване на серийното производство на процесора.

MediaTek подчертава факта, че MT6592 е първият истински 8-ядрен процесор за смартфони, при който всичките ядра могат да работят едновременно. Това ще позволи по-плавни анимации на игри, както и по-плавно възпроизвеждане на видео и уеб сърфиране.

В тестовете с приложението AnTuTu процесорът набира около 30 хиляди точки. Този резултат е сравнително висок, но отстъпва на постиженията на някои от съществуващите 4-ядрени чипове като Qualcomm Snapdragon 800. Максималната  тактова честота на MT6592 е 2 GHz.

Въпреки че е по-слаб от най-добрите четириядрени решения, дори когато работи с всичките си осем ядра, процесорът на MediaTek среща голям интерес от страна на производителите на смартфони, най-вече заради достъпната си цена.

Смартфонът Samsung Galaxy S4 също използва процесор с 8 ядра – това е фирменият Exynos 5410, при който обаче не всички ядра могат да работят едновременно. Фактически, Exynos 5410 представлява комбинация от два 4-ядрени процесора, които работят алтернативно, в зависимост от натоварването. Подобна технология, разработена от ARM Holdings под името big.LITTLE, пести енергия чрез изключване на по-мощните ядра при изпълнение на прости задачи.

През август вицепрезидентът на компанията Ананд Чандрасекхър заяви, че Qualcomm не се занимава с глупости от рода на 8-ядрени процесори за смартфони. Не можете да вземете осем двигателя от косачка и да кажете, че сте направили 8-цилиндров двигател за Ферари, коментира той.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини