Джаджите като учебен предмет

С масовото навлизане в употреба на най-различни компютърни устройства се повдигна нивото на необходимите знания за нормален живот на хората. А това налага промяна в консервативната система на образование. Както от доста време е в образователните системи в Южна Корея, Тайван и Финландия, където се преподава програмиране на много високо ниво.

Водещи експерти, участвали в дискусията Rethinking Education на технологичния сайт Engadgeпредлагат въвеждане на нови учебни предмети от рода на джаджи и програмиране. Посочват се за пример Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, чиито успехи са вдъхновили много ученици.

Родриго Арболеда от организацията OLPC (One Laptop Per Child) сравнява училищата в САЩ със заводи, които не отчитат индивидуалните особености на учениците. Той дава за пример образователните системи в Южна Корея, Тайван и Финландия, където се преподава програмиране на много високо ниво.

Сериозен проблем в развитието на компютърните науки и програмирането е, че тази сфера се асоциира изключително с мъжете и същевременно се счита за нетворческа. На практика обаче програмирането е не само творчески процес, но за него е необходима и много развита интуиция. Една от задачите пред обществото и образователната система е да разруши наложения стереотип за програмирането, заради който много талантливи хора избират други професии, смятат специалистите.

В последно време ситуацията започва да се променя. Така например,  в рамките на проекта Code.org се обучават все повече жени, бивши спортисти и художници, които не се вписват в типичния образ на програмиста.

Арболеда застъпва оригинална гледна точка по въпроса за огромния брой устройства, които нахлуха в живота на хората. Според него, учениците не трябва да ползват по много електронни джаджи – единственият ценен инструмент би могъл да бъде ноутбукът, който помага за личностно развитие и образование.

Информатиката се преподава на много ниско ниво, смята още специалистът. По думите му, учителите трябва да минават постоянни курсове за повишаване на квалификацията. Освен това всеки учител по информатика е длъжен да притежава сертификат за съответствие на знанията си с изискванията на програмите за ИТ обучение.

Не е за вярване, но дори и в напреднала страна като САЩ предметът информатика не е застъпен във всички училища. На много места липсват компютърни зали и квалифицирани преподаватели. Трудността да се преподава програмиране идва и от това, че тази наука се развива постоянно и държавното образование не смогва да бъде в крак с тенденциите.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини