КЗК отмени класирането в поръчката за автобусния превоз в Асеновград

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решението на Община Асеновград за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществената поръчка за обществен превоз на пътници. Образуваното в КЗК производство бе по жалба на "Комексмаш - Васил Пиронков". Припомняме, че с въпросното решение градска автобусна линия № 4 и т.нар. селски линии бяха спечели от ДЗЗД "Стойчев и партньори" ("Стойчев и син - ДС", ЕТ "Стойчев и син - Димитър Стойчев", "АС БУС" и "Меджик Дуо"). "Комексмаш" спечели единствено линия №1.

Основният мотив, приет от КЗК, е че е налице съществено нарушение на нормите на ЗОП. Става дума за липса в методиката за оценка на точни указания за определяне на оценката, а именно, че липсват заложени конкретни и ясни изисквания по отношение естеството на "социални облекчения и предложения".

Или казано по-просто за разлика от предложените от Пиронков конкретни суми на облекченията за пенсионери, ученици, социално слаби и т.н., ДЗЗД е посочило проценти. В последвалите разяснения посочените от дружеството стойности на социалните отстъпки вече стават в левове и то в размери двойно, дори тройно по-високи от тези подадени от "Комексмаш". Това пък, твърдят от фирмата на Пиронков, е промяна на техническата оферта на ДЗЗД.

С решението на КЗК, с дата 5 ноември, процедурата по изпълнение на обществената поръчка за автобусния превоз на пътници в Асеновград е прекратена и договорът с ДЗЗД не може да влезе в сила.

На кмета на Асеновград са възложени направените по производството разноски от "Комексмаш", в размер на 1 700 лв. - платена държавна такса.

Решението подлежи на обжалване пред 3-членен състав на ВАС в 14-дневен срок.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини