Кметски наместник проигра на хазарт парите за дърва на съселяните си

"Ааа, глупости, клюкари и завистници! Приказват какво ли не", убеждава ни мъж в кръчмата. След изключването на камери, микрофони и диктофони обаче признава с половин уста, че "има нещо такова, ама айде сега какво толкова е станало, че чак за журналисти..."
 
Дисциплинарно уволнение грози кметския наместник на Патриарх Евтимиево Димитър Симеонов заради изчезнали пари за дърва за огрев.

Съмненията на хората са, че първенецът на селото е профукал левчетата им заради страстта си към хазарта.

"По моя заповед е извършена дисциплинарна проверка, чакам писмени обяснения и най-вероятно ще се стигне до освобождаване на Симеонов от работа." Така градоначалникът Емил Караиванов потвърди пред журналисти слуха, който броди от дни в селото, а и в социалната мрежа. От началото на седмицата кметството е затворено, наместникът го няма. "Влязъл е по спешност в болница", разказват ни местните, макар "диагнозите" им да варираха от тежка херния до проблеми със сърцето.

Темата за изчезналите пари е сред най-обсъжданите в П.Евтимиево, но за говорене пред журналисти и дума не може да става. "Завистници разнасят какви ли не слухове за човека. Клюкари, завиждат му!", опитва се да ни убеди един от мъжете в кръчмата, седнали на по "малко" за обед. "А пък и така да е, на вас кой ви нареди да дойдете? Кой ви накара? Някой ви изпраща, то не може така просто?", реди той.

"Остави го него. Питай бай Георги откога чака дърва и кога още е дал парите на наместника", сочи ни към дядо, свил се в ъгъла на масата, друг от посетителите в кръчмата. "Така е, нямам още дърва, чакам, иначе парите отдавна съм му ги дал", чистосърдечно признава бай Георги.

"Всички в село знаят, че наместникът е пристрастен към хазарта, но няма да ви кажат истината, тук е така", изпраща ни до вратата кръчмарят. Кима в знак на съгласие идвала ли е тези дни проверка от общината.

Във второто заведение току до вратата пък са седнали двама мъже. По масата списъци, документи, отчитат се пари. "Не се маха Митко заради злоупотреби, а щото му е ниска заплатата и не издържа. 361 лв., той като военен взимаше повече. А пък сега се и разболя", обяснява ни по-приказливият."Няма проблем с парите, никой не ги е взимал, ей ги къде са, сега ги отчитам тука, щото Митко е в болница", продължава той.

"Събирането на пари за дърва за огрев не е в правомощията на кметския наместник", потвърди пред репортери директорът на Дирекция "Управление на ресурси и база данни" в община Асеновград Ели Пехливанова, която ръководи проверката.

Никой в общината не желае да огласи засечена ли е при проверката на място липса на пари. Пари, събрани от хората за дърва за огрев, но непредадени в Държавното лесничейство. Вероятно на Симеонов е даден срок сумите да бъдат възстановени, за да се тушира напрежението в селото. Както вече казахме по случайност (или чиста закономерност) в едното кафене засякохме трескаво проверяване на списъци, документи, броене и отчитане на пари.

Проверката още не е приключила. На Симеонов е било разпоредено да предаде на съхранение кметския печат.

Тази вечер ще се проведе общоселско събрание. Поканен да присъства е и кметът на общината Емил Караиванов.

К.Нешева
 
14 ноември, 11.30 ч. - Никой. Кметството е заключено или по-скоро неотключвано от дни.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини