Копието е изобретено не от Homo sapiens

Изглежда, идва време да се откажем от още една красива и логически стройна теория за това, че разумният човек е бил първият, който е започнал да използва метателно оръжие.

В Източна Африка са открити древни накрайници на копия. Те са на около 280 000 години, тоест някъде с около 80 000 години по-стари от най-ранните останки от нашия вид, Homo sapiens, и с 200 000 от други примери на аналогично оръжие, което досега се е смятало за най-древно.

Артефактите са открити в Гадемота, на склоновете на разрушената от вулкан рифтова долина в централната част на Етиопия.

Днес тази област представлява било, което се издига над един от четирите водоема на рифтовата долина – живописното езеро Зивай. През по-голямата част от плейстоцена (преди около 125–780 хил. години) там е имало „мегаезеро”, обединяващо четирите сегашни. Палеонтолозите открили там останки от антилопи и хипопотами.

С изучаването на 141 обсидианови накрайника са се занимавали Джонатан Зале и колегите му от Калифорнийския университет в Бъркли. Преди всичко те трябвало да докажат, че накрайниците наистина са използвали в това качество.

За това, че става дума за метателното оръжие, говори характерът на уврежданията. В момента на удара се формират V-образни пукнатини, а върхът на „буквата” V отбелязва точката, от която са се разпространили пукнатините. Колкото повече са „крилата” на това V, толкова по-висока е била скоростта на образуването на пукнатините в обсидиана.

Според изследователите при някои от накрайниците тази скорост е надвишавала 2930 км/ч (над 800 м/с), а при други е била около 5385 км/ч (1,5 км/с).

Изобретяването на метателното оръжие е било гигантска крачка напред в сравнение с режещото (каменни накрайници на копия се появяват в археологичния летопис преди около 500 000 години). Ловците са получили възможност да ловуват от разстояние, което е намалило риска от гибел при приближаване до опасни животни (крокодил, хипопотам) и принципно разширение на асортимента на плячката.

Смяташе се, че метателното оръжие се е появило преди около 60–100 хил. години, най-древните копия са на 80 000 години. След тях дошли лъкът и стрелите, както и копиеметите. Изглеждало логично, че всичко това е изобретено от разумния човек и щом в ръцете на нашите предци са се появили тези забележителни нововъведения, те сравнително бързо са заселили из целия свят, измествайки всички останали представители на рода Homo.

Нови данни разрушават тази стройна картина и от тях става ясно, че копията са влизали в репертоара на друга, по-ранна африканска популация.

Зале смята, че създателите на древните накрайници е бил по-скоро Хайделбергският човек – най-вероятният прародител на разумния човек и неандерталеца. Не бива да се учудваме, ако никога не разберем дали Homo sapiens е приел тази технология, или я е изобретил самостоятелно.

Изобщо периодът преди 200–300 хил. години е бил много важен в еволюцията на човека – появили са се нови анатомични черти и по-сложни оръжия, сочещи за променящото се поведение (и съответно – мислене). Очевидно тогава хората са проговорили.

Това, че накрайниците са открити в Етиопия, обаче не означава, че те са били изобретени именно там.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. PLoS ONE.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини